Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, la RFI: Vom crea un spaţiu audiovizual comun cu Rep. Moldova

România vrea să rupă toate barierele comunicaţionale în relaţia cu Republica Moldova, prin crearea un spaţiu audiovizual comun. Declaraţia a fost făcută la RFI de noul ministru delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni​, Dan Stoenescu.

Ministrul afirmă că "Republica Moldova este un stat vecin cu care împărtăşim aceeaşi istorie, aceeaşi limbă şi aceeaşi cultură. În acest sens, vom încerca să rupem toate barierele comunicaţionale dintre noi şi vom iniţia demersuri privind instituirea unui spaţiu comunicaţional comun între România şi Republica Moldova, astfel încât instituţiile audiovizualului din România şi din Republica Moldova să aibă acces reciproc, liber şi gratuit. Dorim să creăm un spaţiu în care vorbitorii de limbă română de pe ambele maluri ale Prutului să se simtă liberi, acasă, în propria lor limbă".

Dan Stoenescu explică ce ar presupune un spaţiu audiovizual comun: "Prin spaţiu audiovizual comun mă refer la faptul că atât românii din Republica Moldova, cât şi românii din România trebuie să aibă acces la canale de televiziune în limba română şi la posturi de radio în limba română. Din păcate, presa de limba română întâmpină probleme în Republica Moldova şi numai prin ruperea barierelor la nivel audiovizual putem impulsiona prezenţa culturii române şi identităţii naţionale în Republica Moldova. De asemenea, este foarte important ca şi românii din România să aibă acces la ştiri, la informaţii, despre ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Numai prin schimbul de informaţii, acces la spaţiul audiovizual comun, putem să ne apropiem, având în vedere că avem aceeaşi limbă, aceeaşi cultură, suntem două state, o singură naţiune".

Ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni precizează că "spaţiul audiovizual comun se poate realiza prin discuţii la nivelul Consiliului Naţional al Audiovizualului, prin prezenţa canalelor româneşti în Republica Moldova, prin deschiderea unor staţii locale de radio şi de televiziune româneşti în Republica Moldova, dar şi moldoveneşti în România. Trebuie să creăm un spaţiu liber, comun, după modelul Uniunii Europene".

 
Dan Stoenescu, despre un spaţiu audiovizual comun România-Republica Moldova