Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


David Cameron: "Atacurile aeriene împotriva IS sunt în interesul UK"

cameron_camera_comunelor.jpg

David Cameron în Camera Comunelor
Premierul Cameron a pledat în fața deputaților pentru acțiune militară în Siria
Sursa imaginii: 
www.huffingtonpost.com

Prim ministrul David Cameron a declarat că o acțiune militară în Siria ar fi în interesul național al Marii Britanii, într-o dezbatere privind aprobarea unor lovituri aeriene împotriva organizației Statul Islamic (IS). Un vot în această privință ar putea avea loc în următoarele săptămâni, dar premierul a spus că acest lucru se va întâmpla doar dacă există o majoritate clară în sprijinul intervenției militare.

Premierul Cameron a cerut aprobarea deputaților pentru o acțiune militară, spunând că Regatul Unit nu poate lăsa securitatea sa în seama aliaților săi și că trebuie să fie alături de Franța, țară care a fost recent ținta unor atentate teroriste revendicate de IS.

"Amenințările la adresa intereselor și a populației noastre au ajuns la un asemenea nivel încât nu putem sta deoparte și să nu acționăm", a declarat premierul Cameron.

Dezbaterea care a urmat s-a purtat pe un ton sobru, indiferent dacă era vorba de membri ai Partidului Conservator condus de premier sau de deputați ai opoziției.

Liderul Partidului Laburist, cel mai mare din opoziție, Jeremy Corbyn, un cunoscut oponent al intervențiilor militare peste hotare, a fost de acord că Statul Islamic reprezintă o amenințare de securitate, dar a pus mai multe întrebări, care de fapt frământă pe majoritatea celor care sunt sceptici sau opuși acțiunii militare în Siria. 

Ce diferență poate face intervenția militară britanică? Poate fi anihiliat IS doar prin bombardamente aeriene și nu prin amplasarea de trupe la sol? Poate această intervenție să contribuie la sfârșitul războiului civil din Siria care durează de aproape cinci ani? - sunt câteva din chestiunile esențiale ridicate de liderul opoziției.

Premierul Cameron a răspuns cu răbdare și curtoazie nu doar liderului opoziției, ci și numeroșilor deputați din toate partidele care au luat cuvântul și în esență a spus că inacțiunea în Siria are și ea consecințe și că desigur că o soluție militară în sine fără una politică nu poate avea succes. 

Aliați și inamici

Alte întrebări ridicate s-au referit la atitudinea față de regimul președintelui Bashar al-Assad, la  chestiunea refugiaților, la recentul incident în care Turcia a doborât un avion de vânătoare rusesc în regiunea de frontieră cu Siria și în general la cine sunt aliații coaliției anti-IS în Siria.

Intervenția premierului constituie un răspuns la un raport al comisiei parlamentare de politică externă privind atacurile aeriene, un semn că guvernul ia în considerare cu mare grijă toate punctele de vedere pentru a evita fiasco-ul de acum doi ani când Camera Comunelor a respins prin vot solicitarea atacurilor aeriene împotriva forțelor regimului Assad. 

Nu este încă clar dacă premierul Cameron se bucură de sprijin majoritar ținând cont de opoziția unei minorități a deputaților propriului partid în condițiile în care în general opoziția este extrem de sceptică cu privire la o acțiune militară în Siria.

Desigur că situația s-a schimbat în raport cu 2013, când Assad era privit ca răul absolut, iar așa numitul califat declarat de IS în Irak și Siria nu exista, dar nu e clar dacă pe teren este evident cine este aliat și cine este inamic în conflictul din Siria și acest lucru poate influența votul deputaților britanici, dacă și când acesta va avea loc.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ