Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Veste bună pentru R.Moldova din partea UE

poza_leanca_vilnius.jpg

Iurie Leanca, fostul premier la Vilnius in Noiembrie 2013, cand a fost parafat Acordul de Asociere UE-RM

Acordul de Asociere R.Moldova-Uniunea Europeană a fost ratificat de toate cele 28 de state membre UE. Ultima țară care a ratificat documentul a fost Italia. Acest lucru s-a întâmplat chiar astăzi. ”Acum politicienii de la Chișinău sunt obligați să facă tot ce le stă în puteri pentru ca Moldova să revină la normalitate și, cu ajutorul prietenilor europeni, să fie construită o Moldovă liberă de corupție și fărădelegi. 

Este o șansă, pe care nu trebuie să o ratăm"susține fostul prim-ministru al R.Moldova, Iurie Leancă, cel care a semnat documentul, în iunie 2014, la Bruxelles. Acordul de Asociere Republica Moldova -UE a început a fi realizat provizoriu la 1 septembrie 2014.  

Documentul va intra pe deplin în vigoare la începutul anului viitor. Mai exact, chiar în prima zi a celei de-a doua luni care urmează datei de depunere a ultimului instrument de ratificare la Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene.

Aflată joi la Vilnius, şefa diplomaţiei de la Chişinău, Natalia Gherman a subliniat, la o întrevedere cu Johannes Hahn, Comisarul European pentru Politică de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere că realizarea Acordului de Asociere semnat cu Uniunea Europeana rămâne a fi o prioritate, atât pentru Guvernul şi Parlamentul ţării, cât şi pentru întreaga societate.

La rândul său, comisarul Hahn a precizat că Uniunea Europeana este preocupată de situaţia din ţară, agravată inclusiv de evoluţiile şi riscurile crizei din regiune. Totodată, oficialul a menţionat că UE continuă a fi principalul partener de dezvoltare pentru Republica Moldova, sprijinind procesul de realizare a Acordului de Asociere prin programe de asistenţă, un exemplu elocvent în acest sens fiind Misiunea Consilierilor de Nivel Înalt, prezentă în Republica Moldova din 2010, şi care va fi extinsă şi consolidată începând cu anul 2016, pentru un nou mandat de 2 ani.

Întrevederea celor doi oficiali a avut loc în marja celei de a 6-a reuniuni informale a miniştrilor de Externe din cadrul Parteneriatului Estic.

La scurt timp după ratificare documentului de către ultima țară, membră UE, fostul premier, Iurie Leancă a scris pe pagina sa de Facebook că în pofida crizei interne în care a ajuns R.Moldova, prin decizia de astăzi, Uniunea Europeană își reconfirmă sprijinul pentru parcursul european al ţării.Acest fapt mă bucură deoarece am depus eforturi mari pentru ca acest Acord să fie semnat și realizat. În ultimul an, am fost martorii la mai multe derapaje, care ar putea să ne arunce în trecut. Cred cu tărie că doar prin realizarea angajamentelor din Acordul de Asociere cu UE ne putem croi o cale sigură pentru modernizarea țării.

Ce își propune Acordul de Asociere RM-UE?

Acordul de Asociere cu UE își propune să accelereze aprofundarea relațiilor politice și economice dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Aceste relații, până nu demult, au fost reglementate de Acordul de Parteneriat și Cooperare, care a intrat în vigoare în 1998. Acum acesta este substituit de Acordul de Asociere, care oferă un nou cadru juridic pentru cooperarea moldo-comunitară.

Autoritățile R.Moldova s-au angajat să pună în aplicare peste 400 de acțiuni care implică adoptare de legi, acte normative subordonate legii, realizarea unor reforme instituționale. Reprezentanții Institutului pentru Politici și Reforme Europene au constatat că din aceste 400 de acțiuni, s-a reușit realizarea a peste 120. 280 fie nu au fost realizate în termenul indicat, fie au început să fie implementate, însă nu s-au finalizat. Parte bună este totuși că Guvernul a reușit să realizeze în jur de 50 de acțiuni, înainte de termen. Situația politică instabilă din R.Moldova, dar și cea financiar-bancară au influențat în mare parte mersul reformelor, susțin cei de la IPRE.

Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE pe fondalul mai multor amenințări, venite din partea Federația Ruse. La scurt timp după semnare, Kremlinul a restricționat accesul fructelor și legumelor moldovenești pe piața rusească, iar de la 1 septembrie, introduce și taxe vamale la principalele exporturi din Republica Moldova.Negocierile privind Acordul de Asociere au început în ianuarie 2010 și au fost încheiate în iunie 2013, după 15 runde de discuții.

Republica Moldova nu va depune în viitorul apropiat cererea de aderare la UE

Fostul ministru de externe al R.Moldova, Iulian Groza spunea într-un interviu la RFI că realizarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană este, de fapt, primul examen pe care R. Moldova trebuie să-l treacă, înainte de a depune cererea de aderare.”Despre depunerea cererii se discuta foarte serios după ce R. Moldova a început să pună în aplicare Acordul de Asociere, după ce eram pe valul de rezultate pozitive în relația noastră cu Uniunea Europeană, regim fără de vize, semnarea Acordului de Asociere și am văzut că din cauza problemelor interne, chiar și autoritățile R. Moldova au renunțat să mai discute acest subiect și practic au făcut un pas înapoi.

Noi deja trebuie să muncim pentru a recupera credibilitatea noastră în fața partenerilor. Ideea de poveste de succes a fost înlocuită cu sintagma stat capturat, folosită inclusiv de oficialii europeni, ceea ce afectează puternic imaginea R. Moldova.Dacă R. Moldova va continua să se miște cu aceeași viteză, nu va depune cererea de aderare nici în 2018, susține Iulian Groza, care în prezent este moderator de politici în domeniul integrării europene la Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE),organizație care a realizat mai multe rapoarte în cadrul proiectului ”Monitorizarea implementării Acordului de Asociere RM-UE”.