Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


NATO invită Muntenegru să adere la alianța militară

drapel_muntenegru.png

Muntenegru a fost invitat oficial să devină cel de-al 29-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice
Muntenegru a fost invitat oficial să devină cel de-al 29-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice

Muntenegru a fost invitat oficial să devină cel de-al 29-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice. Decizia aparține miniştrilor de externe ai statelor membre NATO. Moscova amenință cu represalii.

”Politica uşilor deschise dusă de NATO a ajutat la răspândirea securităţii, stabilităţii şi valorilor democratice pe care le apără Alianţa”, a afirmat secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg.

Invitaţia adresată de NATO Muntenegrului pentru a adera la Alianţa militară este un semnal pozitiv pentru Balcanii Occidentali, a apreciat vicepremierul muntenegrean Igor Luksici. ”Aceasta este o zi mare pentru ţara mea, cred ca una binemeritată”, le-a spus el miniştrilor de externe din statele NATO, după ce au luat această decizie. ”Invitaţia pentru Muntenegru este de asemenea o veste bună pentru Balcanii Occidentali, pentru consolidarea securităţii şi stabilităţii” regiunii, a apreciat el.

Luksici a promis că ţara sa va continua implementarea reformelor, de exemplu prin lupta împotriva corupţiei sau îmbunătăţirea sectorului apărării.

”Suntem conştienţi să invitaţia nu este finalul procesului, ci începutul unuia nou”, a subliniat el. ”Suntem hotărâţi să ne îmbunătăţim constant şi să lucrăm fără încetare, nu pentru a le face altora pe plac, ci pentru a schimba în bine societatea noastră”, a precizat vicepremierul muntenegrean.

Muntenegru va fi cel de-al treilea stat din Balcanii Occidentali care aderă la NATO, după Albania şi Croaţia.

Rusia a avertizat însă că această decizie ar dăuna securităţii europene şi ar tensiona şi mai mult relaţiile dintre NATO şi Moscova, care sunt deja la cel mai redus nivel din cauza crizei ucrainene.

Invitarea Muntenegrului în NATO va atrage represalii din partea Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, informează TASS și Reuters.

”Moscova a subliniat la toate nivelurile posibile că expansiunea continuă a NATO, a infrastructurii NATO spre Est, nu poate să nu ducă la contramăsuri din Est, adică din partea rusă, în sensul asigurării intereselor de securitate și susținerii parității de interese”, a spus Peskov.

Cu toate acestea, secretarul de presă al lui Vladimir Putin a considerat prematur să avanseze contramăsuri concrete, subliniind că este necesar ca pe marginea acestui subiect să fie formulate poziții oficiale din partea Ministerului de Externe și al Apărării din Rusia, precum și a președintelui Putin.

În data de 3 decembrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, urmează să se adreseze Adunării Federale.