Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentul britanic aprobă lovituri aeriene împotriva IS în Siria

tornado-gr4.jpg

Avion Tornado-GR4
Avioane de luptă Tornado-GR4 echipate cu rachete de precizie Brimstone ar putea lansa atacuri asupra IS în Siria foarte curând
Sursa imaginii: 
www.mirror.co.uk

Camera Comunelor a aprobat un proiect de moțiune prezentat de guvernul condus de premierul David Cameron prin care forțele aeriene britanice sunt abilitate să lanseze atacuri aeriene împotriva organizației Statul Islamic (IS) pe teritoriul Siriei. Este de așteptat ca avioane de luptă britanice să fie în acțiune chiar în următoarele ore. 

După o dezbatere de 10 ore în care peste 100 de deputați din toate partidele au luat cuvântul, Camera Comunelor a aprobat solicitarea executivului cu o confortabilă majoritate, 397 - 223, cu 620 de votanți din totalul de 650. 

Un număr de rebeli din Partidul Conservator condus de premierul Cameron opuși acțiunii militare - șapte - a fost compensat de un număr mult mai mare de deputați ai Partidului Laburist care au sprijinit guvernul - 66, în pofida opoziției liderului lor, Jeremy Corbyn, față de orice intervenție militară externă.

Premierul Cameron a spus în plenul Camerei Comunelor că bombardarea IS în Siria va promova siguranța poporului britanic, iar în replică liderul opoziției a spus despre propunerea premierului că "nu se potrivește". 

Cei care au argumentat în favoarea acțiunii militare au reamintit că IS reprezintă o amenințare directă la adresa securității Regatului Unit, după cum au arătat-o atentatul terorist din Tunisia din luna iunie când 30 de turiști britanici au fost masacrați de un bărbat înarmat acționând în numele organizației islamiste, dar și comploturile islamiste în număr substanțial dejucate pe teritoriul britanic.

De asemenea, s-a reamintit faptul că anul trecut în septembrie Camera Comunelor a aprobat cu o largă majoritate atacuri aeriene împotriva IS în Irak, ceea ce ar fi oprit avansul organizației în acea țară a cărei frontieră cu Siria este inexistentă în realitate.

Corbyn și majoritatea deputaților Laburiști, ca și cei ai Partidului Naționalist Scoțian (SNP) precum și rebelii Conservatori au ridicat numeroase întrebări cu privire la eficacitatea bombardamentelor și au ridicat spectrul implicării tot mai adânci în conflictul din Siria, chiar al necesității trimiterii la un moment dat de trupe britanice la sol, deși rezoluția exclude explicit acest lucru. 

Laburiștii divizați

Dar diviziunile cele mai profunde asupra chestiunii bombardamentelor împotriva IS în Siria s-au manifestat în interiorul Partidului Laburist și au pulverizat complet principiul responsabilității colective a cabinetului fantomă, unde ministrul de externe din umbră, Hillary Benn, într-un discurs memorabil, a prezentat argumente diametral opuse liderului său de partid, calificând IS drept fasciști și reamintind că însuși liderul Socialiștilor și președintele Franței, Francois Hollande, a făcut apel la partidul frate din Marea Britanie să sprijine moțiunea.

În cadrul unei debateri în care obișnuitul consens asupra marilor orientări de politică externă a dispărut, premierul Cameron a spus la un moment dat că cei care nu sprijină moțiunea sunt "simpatizanți ai teroriștilor", stârnind proteste vehemente și solicitări de a-și cere scuze din partea mai multor deputați ai opoziției, ceea ce premierul nu a făcut, el spunând mai târziu însă că orice vot este unul onorabil.

Acum, Marea Britanie se alătură Statelor Unite, Franței, Rusiei și altor state care bombardează pozițiile IS în Siria. Avioanele Tornado-GR4 echipate cu rachete de precizie Brimstone sunt așteptate să intre în acțiune în mod iminent. 

Pe baza aeriană de la Akrotiri din Cipru sunt deja staționate opt astfel de avioane care au acționat în Irak în ultimele 14 luni și lor li se vor alătura altele două de același fel, plus șase aparate de tip Typhoon, în ceea ce reprezintă o extindere a implicării militare britanice în Orientul Apropiat. 

Ultimele sondaje de opinie arată că 48% dintre britanici sprijină atacurile aeriene împotriva IS, în timp ce 31% se opun, o majoritate confortabilă, dar una în scădere sensibilă față de săptămâna precedentă.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ