Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cătălin Ivan: Aderarea României la Schengen nu mai este o miză acum

Aderarea României la Spaţiul Schengen va putea fi repusă pe agendă abia după ce criza refugiaţilor se va fi încheiat, declară la RFI eurodeputatul PSD, Cătălin Ivan.

În opinia lui Cătălin Ivan, "nu se mai pune problema aderării României la Spaţiul Schengen în perioada imediat următoare, anul ăsta sau anul viitor. Abia după ce această criză a refugiaţilor se va fi încheiat, vom putea repune pe agendă aderarea României la Spaţiul Schengen. Până atunci, trebuie să ne facem treaba foarte bine ca ţară membră a UE, cu graniţă a UE, graniţa de est şi să demonstrăm acum, când situaţia este dificilă, când problemele sunt foarte mari că merităm să fim în Spaţiul Schengen, că suntem pregătiţi din punct de vedere tehnic, logistic (...) şi după ce criza se va încheia şi vom trage linie, eu zic că vom avea argumente foarte serioase să fim primiţi. Dar până nu se termină acest val de refugiaţi, până nu se încheie războiul din Siria, până nu se finalizează trierea, repartizarea acestora, eu cred că e un subiect pe care nimeni nu va avea curajul să-l deschidă, pentru că nu e momentul".

"Atâta timp cât controale sunt între toate ţările membre şi Spaţiul Schengen este semi-suspendat sau oricum nu este funcţional, aşa cum a fost el gândit, până la urmă care ar fi miza să forţăm noi acum o aderare la Spaţiul Schengen? Nu cred că avem acum o miză, pentru că Spaţiul Schengen în sine este în dificultate", conchide europarlamentarul.