Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum gestionează SUA problema refugiaților?

Recenta tragedie de la Paris, și masivul influx de refugiați în Europa care i-a precedat și servit drept fundal, au trezit în America vechi instincte izolaționiste, provocând dezbateri publice despre necesitatea de a opri temporar primirea de refugiati din Siria, până când sunt puse la punct metode și mai stricte de verificare.

Dezbaterea este într-un fel neașteptată, în conditiile în care, din 2011 încoace, SUA au acceptat un număr infim de refugiați din Siria. Pe de altă parte, trebuie înțeles că o parte a clasei politice, cea de la dreapta spectrului, profită de ocazie pentru a se poziționa într-o dezbatere mult mai veche, cea despre reforma sistemului de imigrație.  Numărul ilegalilor aflați deja înlăuntrul țării este estimat la aproape 12 milioane, detenția și expulzarea celor prinși sunt confruntate cu tot soiul de probleme, iar parcursul celor care optează pentru imigrația legală este lent și anevoios.

Corespondentul RFI în SUA Radu Tudor a discutat cu Tom Jawetz, vice-președinte pentru probleme de imigrație la Centrul pentru Progres American din Washington. De meserie jurist, Jawetz a fost, vreme de cinci ani, până în vara 2015, consilierul principal al Subcomitetului pentru Imigrație din cadrul Comitetului Juridic al Camerei Reprezentanților. După absolvirea dreptului la prestigioasa universitate Yale, Tom Jawetz a lucrat vreme de câțiva ani pe chestiuni de imigrație la Uniunea Americană pentru Drepturi Civile. 

Tom Jawetz: La sud, granița terestră de 3.200 de kilometri cu Mexic-ul are peste 1.200 de kilometri de garduri și obstacole vehiculare. Poliția de frontieră, cu efectivele cele mai mari din istorie, are în dotare tehnologie de vârf și drone de patrulare. Suntem confruntați cu un flux substanțial de migranți care cer protecție.  Răspunsurile la acest flux sunt multiple, unele bune, altele rele.

Reporter: Ce se întâmplă cu cei care sunt prinși în această plasă tehnologică și umană?

Tom Jawetz: Contra celor prinși la graniță sau în interior se declanșează o procedură de expulzare care cuprinde, în unele cazuri, și o intervenție juridică. În ultimii câțiva ani am avut, anual, cam 400.000 de ordine de expulzare executate. Persoanele afectate au însă, în prealabil, dreptul să argumenteze în instanță că o eventuală repatriere le-ar expune-o la persecuție sau tortură. Așa s-a întâmplat vara trecută, și încă o dată în acest an, cu mii de transfugi din America Centrală, majoritatea femei și minori, care fug de oribile acte de violență comise în trei țări, Guatemala, Honduras și El Salvador. Acestor persoane li se oferă șansa de a solicita protecție într-o procedură care tranșează dacă sunt cu adevărat refugiați îndreptățiți să rămână în SUA ca azilanți politici.

Reporter: Ce condiții trebuie îndeplinite de azilanți, indiferent unde sunt procesați?

Tom Jawetz: Refugiații și azilanții trebuie să îndeplinească aceleași condiții statutare,  standarde înscrise în Convenția Asupra Refugiaților din 1951 și validate prin lege internă în 1980. Anume: să se afle în afara țării de baștină și să aibă o teamă întemeiată de persecuție dintr-unul sau mai multe din cele cinci temeiuri prevăzute : rasă, religie, naționalitate, opinie politică sau apartenență la un grup social. Pentru cei aflați în Liban sau Iordania de pildă, avem un program prin care, în conlucrare cu Națiunile Unite identificăm persoane în situațiile menționate și le preluăm pentru  controale biografice și de securitate.  Dacă sunt aprobate primesc statutul de refugiat, sunt transferate în SUA unde, precum azilanții care s-au prezentat la granițe sau înlăuntrul țării, pot cere după un an reședința legală și în final cetățenia.

Reporter: Pare un proces bine pus la punct, și totuși el a fost, în aceste săptămâni, criticat ca ineficient sau insuficient în multiple audieri parlamentare, ideea fiind că nu corespunde nivelului actual de pericol terorist.  V-aș ruga, domnule Jawetz să prezentați,  în linii generale,  acest proces. 

Tom Jawetz: Cei care cer azil, indiferent dacă sunt prinși sau se predau, sunt intervievați,  li se iau datele biometrice, sunt triați și verificați cu bazele de date ale Ministerului de Externe, Centrului Național de Luptă Contra Terorismului, Poliției Federale, Ministerului Siguranței Interne și serviciilor de informații. În cazul refugiaților efectuăm controale extrem de amănunțite înainte ca unui individ aflat în afara țării să i se permită să vină în țară. Un lucru trebuie spus aici despre controlul sirienilor în cadrul programului pentru refugiați: este deja cel mai riguros dintre toate, cuprinzând un palier în plus, și anume analiza dosarelor de către personal de la sediul central al Ministerului Siguranței Interne ÎNAINTEA interviului între patru ochi. Această verificare suplimentară are scopul de a releva posibile semne de întrebare sau fraude. Există, în plus,  alte controale, clasificate, care se efectuează în astfel de cazuri.

Reporter: Legislativul federal cere și mai mult, iar 31 de guvernatori,  cu o singură excepție Republicani, proclamă, într-o stare de panică și împotriva legii, că sirienii nu sunt bineveniți în statele lor,  pentru că nu pot fi verificați serios. Cum explicați această reacție, paradoxală și, într-un fel împotriva tradițiilor țării?

Tom Jawetz: Nu cred că trebuie să minimalizăm riscurile securitare sau să bagatelizăm frica. Măsura a ceea ce suntem este cum REACȚIONĂM la această teamă. Îngrijorarea pe care o am, și pe care o împărtășesc colegii mei de la Centrul pentru Progres American, unii cu experiență de decenii în siguranța națională, este că reacția unor parlamentari, care cer ceea cei ei numesc o "pauză" - ce riscă să devină o suspendare sine die a primirii de refugiați sirieni și irakieni - poate avea consecințe tragice, și nu numai pentru refugiații înșiși, majoritatea covârșitoare femei și copii care fug de exact de tipul de violență comisă pe străzile Parisului. Criza refugiaților din Europa are proporții istorice. Este unul dintre motivele pentru care credem că SUA au de jucat un rol foarte important în rezolvarea nu doar a cauzelor profunde, ci și a situației de moment, ușurând povara prietenilor noștri din Europa și partenerilor noștri din regiune. Mesajul pe care-l transmit parlamentarii care susțin că trebuie să ne concentrăm atenția asupra creștinilor,  pentru că doar aceștia sunt expuși la genocid, dă apă la moară exact ideologiei pe care organizația teroristă Stat Islamic încearcă s-o răspândească, anume că ne aflăm într-o încleștare a civilizațiilor, într-un război al Vestului contra  Islamului. Nu cred că asta reflectă ce crede americanul de rând; e un mesaj destinat mai degrabă unei baze electorale interne. Cuvintele contează, politicile contează. Mergem într-o direcție care e și greșită, și nocivă pentru siguranța SUA.

 
Tom Jawetz intervievat de Radu Tudor