Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Victorie istorică a Opoziţiei, la alegerile din Venezuela

victorie_istorica_opozitiei_alegerile_venezuela.jpg

Opoziţia din Venezuela sărbătoreşte victoria în alegeri (Foto: Reuters/Carlos Garcia Rawlins)
Opoziţia din Venezuela sărbătoreşte victoria în alegeri (Foto: Reuters/Carlos Garcia Rawlins)

Opoziţia din Venezuela a câştigat majoritatea parlamentară pentru prima oară în 16 ani, după un scrutin desfăşurat pe fondul unei grave crize economice care afectează majoritatea populaţiei. Chiar dacă a admis victoria Opoziţiei, preşedintele Nicolas Maduro ar putea încerca să îi limiteze Parlamentului prerogativele, comentează agenţiile de presă.

Masa Unităţii Democratice (MUD), o largă coaliţie de Opoziţie, a câştigat 99 de locuri, adică o majoritate de două treimi în Parlamentul de la Caracas, față de 46 de mandate, cât a obținut Partidul Socialist Unificat al președintelui Nicolas Maduro, a anunțat președintele Consiliului Național Electoral.

Anunțul rezultatelor oficiale a fost întâmpinat cu strigăte de bucurie și focuri de artificii în mai multe cartiere ale Capitalei Caracas. Imediat după aceea, președintele Nicolas Maduro a ţinut un discurs oficial televizat, în care a spus că democrația a triumfat şi de această dată.

Totuşi, comentează France Presse, președintele Nicolas Maduro ar putea să limiteze ulterior prerogativele Parlamentului, pentru a contracara victoria Opoziţiei, cu riscul de a-şi atrage proteste din partea populaţiei.

Cert este că această primă înfrângere a mişcării socialiste din 1998, când a ajuns la putere fostul preşedinte, Hugo Chavez, afectează şi mai mult imaginea lui Maduro, imagine care a avut de suferit din cauza problemelor economice, dar şi a lipsei sale de charismă, mai ales în comparaţie cu abilitatea lui Chavez care-i atrăgea pe venezueleni prin stilul său popular şi o retorică înfocată.

Nicolas Maduro, care declara săptămâna trecută că "va ieşi în stradă şi va lupta, va apăra patria şi va face revoluţie" daca pierde puterea, a fost acuzat că ar fi orchestrat asasinarea lui Luis Manuel Dias, un politician din cadrul Opoziţiei, împuşcat mortal luna trecută la un eveniment de campanie, de către persoane înarmate, de la bordul unui automobil.