Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O nouă declaraţie controversată a lui Donald Trump

o_noua_declaratie_controversata_donald_trump.jpg

Donald Trump (Foto: Reuters/Randall Hill)
Donald Trump (Foto: Reuters/Randall Hill)

Donald Trump face noi valuri pe scena politică americană. Candidatul cel mai bine plasat, potrivit sondajelor, în cursa republicană în vederea alegerilor prezidenţiale americane de anul viitor îndeamnă la interzicerea accesului musulmanilor în Statele Unite.

"Donald Trump îndeamnă la oprirea totală şi completă a intrării musulmanilor în Statele Unite, până când aleşii din ţara noastră înţeleg ce se întâmplă", scria luni echipa sa de campanie, într-un comunicat de presă, citat de AFP.

Câteva ore mai târziu, Trump a repetat acest îndemn la un miting în South Carolina, în aclamaţiile mulţimii, potrivit BBC.

Declaraţia lui Trump a fost criticată de Casa Albă. Un consilier de rang înalt a denunţat propunerea de interzicere a intrării musulmanilor pe teritoriul american drept "total contrară valorilor noastre americane" şi intereselor în domeniul securităţii naţionale.

"Bill of Rights (primele zece amendamente ale Constituţiei americane) prevede respectarea libertăţii religioase", declară pentru CNN Ben Rhodes, unul dintre consilierii de rang înalt ai preşedintelui Barack Obama.

De partea sa, republicanul Jeb Bush, care candidează şi el la Preşedinţie, a apreciat că miliardarul Donald Trump nu este "zdravăn".

Trump nu este la prima ispravă de acest gen. Când şi-a lansat campania pentru fotoliul de la Casa Albă, i-a acuzat pe mexicani că-şi trimit "violatorii şi criminalii" în Statele Unite, declaraţii care deşi criticate, i-au adus puncte în sondaje.

El a mai sugerat că unele moschei ar trebui închise, iar musulmanii din Statele Unite monitorizaţi. Până la urmă, aceste poziţii extremiste au ajuns să fie larg acceptate de către colegii de partid împotriva cărora candidează.