Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ialomiţianu (PNL): Guvernul să aloce bani pentru bisericile care nu se pot finaliza decât cu ajutor de la buget

Este bine să ajutăm Biserica, pentru că unele parohii sunt sărace şi nu pot finaliza construcţia unor lăcaşuri de cult. Iată ce declară la RFI deputatul PNL, Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de Finanţe.

În opinia lui Gheorghe Ialomiţianu, "comunicarea (Guvernului pe tema finanţării Bisericii) n-a fost cea mai bună. Eu în calitate de fost ministru de Finanţe spun că este bine să ajutăm Biserica, pentru că sunt multe construcţii nefinalizate şi nu sunt bani, pentru că în sistemul cultelor, mă refer la funcţionarea bisericilor, ele sunt independente. Avem biserici sau parohii bogate şi parohii foarte sărace şi sunt foarte multe biserici în construcţie. Eu cât am fost ministru de Finanţe am sprijinit bisericile, acolo unde nu erau alte surse decât contribuţia credincioşilor. Trebuie să se facă o analiză şi Guvernul să decidă să aloce nişte bani, mai ales acolo unde sunt biserici care nu se pot finaliza decât printr-un sprijin de la buget".

Întrebat de ce mai e nevoie de o finanţare de la stat, în condiţiile în care Biserica este o afacere profitabilă, fostul ministru de Finanţe a răspuns: "Sunt parohii foarte bogate. Avem la nivelul mitropoliilor unele activităţi economice, mai ales în turism. Sigur că ar trebui să se facă o redistribuire între parohii. Nu ar trebui să impozităm acele venituri care se referă la activităţi de cult, dar trebuie să facem o separare între activităţile economice pe care le desfăşoară unele biserici, mă refer la turism, unde ar trebui să evităm concurenţa neloială între sectorul privat din turism şi biserici, pentru că nu mi se pare corect ca o activitate desfăşurată în domeniul economic să nu fie impozitată, iar alte entităţi economice să fie impozitate. Iar veniturile care se obţin din valorificarea serviciilor şi bunurilor din domeniul cultelor să nu fie impozitate".

Bugetul de stat nu a permis alocarea de fonduri pentru lăcaşurile de cult, mai ales în situaţia de constrângere bugetară actuală, a declarat miercuri seară premierul Dacian Cioloş, apreciind că este importantă implicarea credincioşilor şi a autorităţilor locale în investiţiile pentru biserici.

 
Gheorghe Ialomiţianu, despre finanţarea Bisericii cu bani de la bugetul de stat