Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România Liberă: Biblioteca Naţională nu are aviz ISU de incendiu. Kelemen: Eu ştiu că în proiect erau toate elementele prevăzute

Biblioteca Naţională a României funcţionează de aproape patru ani fără avizele legale pentru securitate la incendiu, potrivit ziarului România Liberă. Fostul ministru al Culturii, Kelemen Hunor, spune la RFI că investiţia nu putea fi finalizată, dacă nu exista documentaţia necesară.

"Eu ştiu că în proiect erau toate elementele şi investiţia nu putea fi finalizată, nu putea fi predată şi preluată fără aceste elemente finalizate, dar mai departe, sigur, Biblioteca Naţională era responsabilă de tot ce înseamnă întreţinere, tot ce înseamnă mentenanţă şi avizele pentru funcţionare. Eu nici nu ştiu dacă lucrurile stau exact aşa, dar fiind o investiţie nouă, eu cred că pot fi verificate. Dacă nu există într-adevăr pentru întreaga clădire o astfel de aprobare, se poate obţine, pentru că nu e un lucru care necesită alte investiţii şi alte intervenţii, dar nu cunosc foarte bine aceste aspecte. Eu ştiu că în 2012, fără toate aceste elemente, nu putea fi nici inaugurată, nici semnat procesul de predare-primire a investiţiei. Ce s-a întâmplat după aceea mă depăşeşte, eu am plecat mai bine de un an de la minister, nu-mi dau seama", spune Kelemen Hunor.

Întrebat dacă până la eventuala obţinere a avizului de incendiu, s-ar impune închiderea Bibliotecii Naţionale, fostul ministru al Culturii a răspuns: "În nici un caz, nu este o clădire unde se produc evenimente care ar necesita închidere. Sigur, dacă cei de la ISU propun aşa ceva, trebuie discutat, dar nu vreau eu să speculez foarte mult, că nu am toate elementele, nu am toate datele pentru a specula şi pentru a recomanda ce ar trebui să facă Biblioteca Naţională".

 

Contextul

 

Potrivit ziarului România Liberă, sediul celei mai importante biblioteci din ţară a fost inaugurat în 2012, după ce statul român a investit peste 120 de milioane de euro. Clădirea din Bucureşti adăposteşte şi birourile Ministerului Culturii. Peste 60 de mii de persoane au abonament la Biblioteca Naţională a României, potrivit ultimului raport anual de activitate publicat pe site-ul instituţiei.

"Pe timpul executării lucrărilor de finalizare a imobilului din bd. Unirii, nr. 22, sector 3, Bucureşti, a existat avizul ISU pentru executarea acestor lucrări. La această dată, se află în derulare procedura de întocmire a documentaţiei şi de obţinere a autorizaţiilor/avizelor ISU", a fost răspunsul oficial al Ministerului Culturii, transmis la cererea României Libere.

"Date fiind dimensiunea clădirii şi a proiectului, procesul de preluare a spaţiilor, echipamentelor, mobilierului şi documentelor aferente clădirii a fost unul de durată. În dorinţa de a deschide biblioteca pentru public în cel mai scurt timp posibil, s-a optat pentru clarificarea situaţiei avizelor necesare în paralel cu oferirea de servicii către public. Menţionăm că clădirea este echipată cu sisteme de detecţie, semnalizare, alarmare şi stingere a incendiilor, precum şi mijloace de primă intervenţie, iar de-a lungul timpului, s-au luat toate măsurile posibile, în limita capacităţii instituţionale, pentru preîntâmpinarea oricăror incidente nefericite’", a declarat pentru cotidianul amintit directorul Bibliotecii Naţionale, Claudia Şerbănuţă.