Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kelemen, despre atentatul dejucat de la Tg. Secuiesc: Nu putem accepta ca o comunitate întreagă să fie stigmatizată

Modul în care o parte a presei a prezentat cazul lui Beke Istvan Attila reprezintă o manipulare grosolană, la fel de îngrijorătoare ca orice altă formă de extremism. Declaraţia este făcută la RFI de liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR se arată îngrijorat de modul în care a fost prezentat de o parte a presei cazul atentatului dejucat de la Târgu Secuiesc, de Ziua Naţională a României: "Sunt extrem de îngrijorat când văd că un caz individual creşte şi atinge dimensiuni mult mai exagerate decât ar trebui să aibă un caz individual. Şi dacă ne delimităm şi condamnăm formele de extremism individuale sau de grup, atunci trebuie să condamnăm şi să respingem şi tendinţa de manipulare şi de generalizare, de a culpabiliza o comunitate întreagă, fiindcă acest lucru s-a întâmplat, o manipulare grosolană, care este la fel de îngrijorătoare ca orice altă formă de extremism".

"Nu avem nevoie de tensiuni între majoritate şi minoritate, nu se poate accepta ca o comunitate întreagă să fie stigmatizată, nu se poate accepta instigarea la ură şi aici eram şi sunt în continuare îngrijorat, dar am văzut că în ultimele două zile, totuşi, lucrurile parcă s-au mai calmat", spune Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a trimis joi o scrisoare ambasadorilor statelor UE, după ce a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Dacian Cioloş, în care şi-a manifestat îngrijorarea faţă de felul în care o parte a presei a relatat evenimentele de la Târgu Secuiesc.

Cetăţeanul român de etnie maghiară, Beke Istvan Attila, în vârstă de 40 de ani, a fost arestat preventiv pe 1 decembrie, de Curtea de Apel Bucureşti, la cererea procurorilor DIICOT, care îl acuză de tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive.