Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vor păzi trupe britanice frontierele externe ale Greciei și Italiei?

trupe_britanice.jpg

Militari britanici în Germania
Premierul David Cameron este gata să ofere trupe britanice pentru paza frontierelor exterioare ale UE
Image source: 
www.forces.tv

Prim ministrul David Cameron a oferit trupe britanice pentru paza frontierelor externe ale Uniunii Europene, în țările cele mai expuse valului de migranți proveniți din Asia și Africa. Potrivit cotidianului Times, premierul a făcut această ofertă cu doar câteva zile înaintea summitului UE unde Franța și Germania ar urma să ceară formarea unei forțe comune a Uniunii de frontieră și coastă. 

Premierul Cameron este angajat în negocieri intense cu partenerii europeni pentru a obține concesii privind eliminarea de către Marea Britanie a beneficiilor sociale pentru migranții din UE în primii patru ani de la sosire.

Propunerea privind partciparea la forța de frontieră este văzută ca o concesie de ultimă oră în schimbul unei propuneri care are șanse minime, dacă nu chiar nule de a fi acceptată.

Interesant este faptul că oferta este făcută de liderul unui stat care nici măcar nu este membru al Tratatului Schengen privind desființarea frontierelor interne ale UE și riscă să alimenteze și mai mult euroscepticismul în perspectiva anunțatului referendum privind rămânerea sau ieșirea din Uniune care trebuie organizat până la sfârșitul lui 2017.  

Franța și Germania, care potrivit observatorilor constituie motorul UE, par să se fi pus de acord asupra formării unei forțe militare pan-europene cu un personal permanent de 1000 și un grup de 2000 de grăniceri naționali la dispoziție care să păzească frontierele externe ale unor state ca Grecia, Italia, Slovenia sau Croația.

Aceste țări au fost depășite în ultimul an de sutele de mii de migranți veniți cu precădere din state ca Siria, Irak sau Afganistan, mai ales traversând Marea Egee sau Mediterană.

La ora actuală există o agenție UE specializată - Frontex - care însă are puteri limitate, iar Germania a intrat în alertă după ce numărul de azilanți în această țară a depășit un milion în 2015. 

Noua forță de frontieră ar urma să aibă sediul la Varșovia și ar opera sub drapelul UE, urmând să poate interveni pe teritoriul statelor membre incapabile să-și controleze frontierele.

O astfel de măsură îngrijorează state ca Italia, Grecia sau Croația, dată fiind faptul că ar pune la îndoială suveranitatea lor națională. 

"Statele membre nu o pot face singure. Avem nevoie de mai multe instrumente și acesta va fi unul din intrumentele ce le vom avea la dispoziție", a explicat comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, care provine din Grecia.

Germania și Franța au avertizat deja că UE va suspenda călătoria liberă fără pașaport pe timp de doi ani dacă state ca Italia, Grecia și altele din estul Europei se opun propunerii de înființare a unei forțe comune de frontieră.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ