Antiterorismul şi siguranţa naţională, teme în ultima dezbatere republicană la învestitura pentru Casa Albă

republicani.jpg

Antiterorismul şi siguranţa naţională, teme în ultima dezbatere republicană la învestitura pentru Casa Albă
Sursa imaginii: 
cnn.com

A cincea şi ultima dezbatere din acest an a candidaţilor Republicani la învestitură s-a desfăşurat ieri în fastuoasa sala de spectacole a Hotelului Venetian din Las Vegas. S-au înfruntat mai întâi cei patru "codaşi" în lumina sondajelor, foştii guvernatori John Huckabee şi George Pataki, fostul senator Rick Santorum, şi senatorul de Carolina de Sud, Lindsey Graham. Au urmat, la oră de vârf, cei nouă candidaţi cel mai bine cotaţi, în frunte cu Donald Trump, alături de care au urcat pe scenă senatorii Ted Cruz . Marco Rubio, şi Rand Paul,  guvernatorii John Kasich şi Chris Christie, fostul guvernator Jeb Bush, fosta directoare executivă a concernului Hewlett Packard, Carly Fiorina şi neurochirurgul la pensie Ben Carson. Subiectul a fost antiterorismul şi siguranţa naţională după atrocităţile de la Paris şi atacul de la San Bernardino.

Subiectele majore, de o indiscutabilă gravitate în contextul actual, au fost abordate cu o seriozitate des întreruptă de insinuări şi atacuri la persoană, acestea din urmă vizindu-l cu precădere pe liderul plutonului, miliardarul Donald Trump, a cărui popularitate continuă să crească în ciuda ieşirilor sale retorice din ce în ce mai stridente. Atacurile, de o duritate fără precedent, pe care candidatul le-a considerat orchestrate de telereţeaua CNN, care a transmis evenimentul, au început devreme, în dezbaterea cvartetului din coada clasamentului.

“Nu ne reprezintă. Suntem într-un război pe care nu ne putem permite să-l pierdem, şi afirmaţiile lui Trump, că vrea să stopeze primirea musulmanilor în America, ne face pe toţi mai vulnerabili. E limpede că nu înţelege acest război şi nu ştie cum să-l câştige. Pentru numele lui D-zeu, nominalizaţi pe cineva care-i demn de sacrificiul celor care lupta în acest razboi”, a cerut senatorul Lindsey Graham, cel mai experimentat candidat în materie de politică externă, referindu-se la ideea omului de afaceri de a interzice accesul în ţară a tuturor musulmanilor.

“Am avut, acum 150-160 de ani, un partid al "niznailor"--Know-Nothing Party--care cerea interzicerea accesului catolicilor pe motiv că vor distruge America. Trump este candidatul "niznailor" în secolul al XXI-lea şi nu poate să reprezinte partidul nostru în alegerile generale”, a punctat George Pataki.

Senatorul de Texas Ted Cruz, de meserie avocat, care este pe locul doi în sondaje, la mare distanţă de Trump, dar conduce în Iowa, unde pe 1 februarie va avea loc primul scrutin preliminar, a corectat soluţia nerealistă a lui Trump în privinţa refugiaţilor medio-orientali.

“Am introdus în Senat un proiect de lege care cred că se concentrează mai bine asupra pericolului adevărat, care este terorismul islamic radical. Legea prevede suspendarea temporară, pe o durată de trei ani, a primirii de refugiaţi din ţări în care ISIS sau Al-Qaeda controlează porţiuni substanţiale de teritoriu”.

Jeb Bush, care are o popularitate extrem de scăzută, l-a atacat fără menajamente pe Trump pe multiple teme, una dintre ele fiind planul miliardarului de a fi “necruţător cu familiile teroriştilor”, pentru că “e drept, nu prea le pasă de viaţa lor proprie, dar, oricât ar părea de necrezut, le pasă de viaţa familiilor lor”.

“E alarmant, pentru că suntem în război. Ne-au declarat război, şi avem nevoie de o strategie serioasă pentru a distruge ISIS. Dar ideea că aceasta ar fi o soluţie e pur şi simplu demenţială”, a comentat Jeb Bush, adaugând despre Trump, “Şi-a dobândit experienţa politică la televizor. Nu e un candidat serios. Avem nevoie de cineva care gândeşte solid şi poate să conducă ţara”.

Când nu l-au vizat pe Trump, atacurile pretendenţilor Republicani s-au concentrat asupra preşedintelui Obama şi prezumtivei rivale democrate la generale,  Hillary Clinton, vinovaţi, în viziunea Republicanilor, de haosul din Orientul Mijlociu, de ascensiunea organizaţiei teroriste Stat Islamic, de nesiguranţa internă, de lipsa de fermitate în raporturile cu Rusia.

“Nu mai suntem respectaţi, nu ne mai bucurăm de suficient respect, şi dacă nu-l recăpătăm vom fi din ce în ce mai slabi până când ne vom dezintegra cu totul. Nu putem îngădui aşa ceva. Avem nevoie de forţă”, a considerat, în spiritul unei dezbateri combative, Donald Trump. 

 

 
Corespondenţă din SUA semnată Radu Tudor