Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis, la bilanţul din Parlament: Cea mai tragică lecţie a anului 2015 se numeşte Colectiv

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri în plenul Parlamentului, unde şi-a prezentat bilanţul la un an de la preluarea mandatului, că "cea mai tragică lecţie a anului 2015 se numeşte Colectiv". El spune pe de altă parte că reconstrucţia încrederii în clasa politică este marea miză a anului 2016.

"Corupţia ucide", este concluzia preşedintelui Klaus Iohannis: "Cea mai tragică lecţie a anului 2015 se numeşte Colectiv, evenimentul care a îndurerat o naţiune întreagă şi care a scos la iveală problemele multor sisteme, perpetuate de ani de zile, pe care am ajuns să le tolerăm. Sunt lucruri pe care nu avem dreptul moral să le dăm uitării. Cea mai dură concluzie este aceea că pur şi simplu corupţia ucide, că se pot pierde vieţi nevinovate, dacă nu respectăm legi şi reguli şi dacă noi, ca societate, închidem ochii la nerespectarea lor".

Şeful statului spune că reconstrucţia încrederii în clasa politică este marea miză a anului 2016, fiind nevoie de o schimbare profundă, în condiţiile în care între politic şi societate nu e voie să existe o prăpastie.

Klaus Iohannis afirmă în Parlament că şi-a dorit ca 2015 să fie anul recâştigării normalităţii: "Am ţinut să fiu în faţa dumneavoastră la un an de la preluarea mandatului, nu pentru a face un bilanţ sec, ci ca un gest de normalitate democratică. Am vorbit atunci despre direcţiile majore pentru România, despre schimbările de principiu pe care le asum în modul de a face politică".

"În doar un an a devenit un lucru firesc să avem consultări, să ne aşezăm la masa dezbaterii preşedinte, partide politice, societatea civilă. Unii s-au întrebat de ce nu reacţionez la orice subiect, de ce nu răspund la atacuri cu aceeaşi monedă. Sper că onorând promisiunea de a face politică altfel, am dat răspuns şi acestor întrebări", mai afirmă preşedintele.

La discursul preşedintelui Klaus Iohannis în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului au participat premierul Dacian Cioloş şi membri ai Cabinetului său, reprezentanţi ai Corpului diplomatic, precum şi şefii unora dintre instituţiile statului. La şedinţă au fost prezenţi 399 din cei 547 de parlamentari.