Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bugetul pe 2016, adoptat de Parlament

bugetul_pe_2016_adoptat_de_parlament.jpg

Parlamentul a adoptat bugetul pe anul viitor.
Parlamentul a adoptat bugetul pe anul viitor.

Parlamentarii au adoptat miercuri bugetul de stat pe 2016, cu 309 voturi "pentru" şi 13 "împotrivă". Premierul Dacian Cioloş speră ca anul viitor, Legislativul să ţină cont de responsabilitatea ce îi revine şi de nevoia de echilibru bugetar.

Bugetul de stat pe 2016 a fost adoptat în procedură de urgenţă, fără ca Parlamentul să aducă mari modificări faţă de forma înaintată spre dezbatere de către Guvern, la sfârşitul săptămânii trecute.

Premierul Dacian Cioloş a declarat în plenul celor două Camere că bugetul reprezintă o responsabilitate comună a Parlamentului şi a Guvernului şi a precizat că speră ca anul viitor, Legislativul să ţină cont de responsabilitatea ce îi revine şi de nevoia de echilibru bugetar.

Şeful Executivului a spus că educaţia, sănătatea, cercetarea şi investiţiile au fost priorităţile de care a ţinut cont şi a insistat asupra faptului că au existat constrângeri din cauza deciziilor adoptate de Parlament înaintea învestirii Cabinetului său. El a precizat că dacă acestea nu ar fi existat, bugetul ar fi arătat altfel.

 

Reacţiile PSD şi PNL

 

PSD consideră că bugetul pe 2016 răspunde obiectivelor economico-sociale actuale, dar sugerează Guvernului să asigure continuarea combaterii ferme a evaziunii fiscale, spune preşedintele formaţiunii, Liviu Dragnea.

De partea sa, liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, declară că legea bugetului pe 2016 include parţial revendicările PNL, avertizând Guvernul Cioloş că anul viitor va fi un an cu multe "ispite" şi cerându-i să arate că banii publici nu vor fi folosiţi pentru cheltuieli electorale.