Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dezbatere privind temele Consiliului UE: migrație, securitate și Marea Britanie

nicolas_schmit.jpg

Nicolas Schmit

Reuniunea liderilor UE din 17-18 decembrie ar trebui să sprijine crearea gărzii de pază a granițelor UE și a zonelor de coastă și să coopereze mai îndeaproape în acțiunile de combatere a terorismului, au spus deputații în dezbaterea de miercuri cu Președintele Comisiei Jean-Claude Juncker și cu Nicolas Schmit din partea președinției Consiliului. Unii deputați au subliniat nevoia de a analiza ce se poate face pentru a păstra Marea Britanie în UE.

Principala prioritate pentru noi toți este să implementăm ceea ce a fost decis” privind criza migrației și să întărim cooperarea în lupta împotriva terorismului, a spus Nicolas Schmit, ministrul muncii din Luxemburg, reprezentând președinția Consiliului. ”Consiliul European din decembrie nu va lua nicio decizie privind temele referitoare la referendumul din Marea Britanie”, a adăugat el.

Schengen nu va dispărea” a anunțat Jean-Claude Juncker. El a spus că un sistem european de pază a granițelor și a zonelor de coastă ar putea întări singura graniță europeană pe care UE ar trebui să o aibă, protejând UE prin verificări obligatorii a tuturor celor care vin și pleacă din UE. Voi cere Consiliului European să răspundă pozitiv propunerii noastre”, a spus el.

Liderul grupului PPE, Manfred Weber (DE) a spus că el va sprijini toate noile inițiative prezentate de Comisie, cum ar fi cea privind gestionarea granițelor externe ale UE. ”Ar trebui să nu mai vorbim despre reuniuni de criză”, a spus el. ”Am reușit multe lucruri: un acord privind PNR, un mandat pentru Europol, Grecia este încă parte din zona euro, sprijinim Ucraina în pofida presiunii din Rusia și acum avem acorduri privind clima și protecția datelor”.

Liderul S&D Gianni Pittella (IT) a salutat propunerea ”bună” privind gestionarea granițelor externe ale UE. ”Dar avem nevoie și de mecanisme obligatorii, noi, pentru o mai mare relocare a celor care cer azil”, a spus el, promițând că grupul său va ”face tot ce poate” pentru a păstra Marea Britanie în UE. 

Mult prea mulți oameni oferă răspunsuri simpliste - uneori doar vocile extremiste sunt auzite... Trebuie să fim foarte atenți cum și ce decidem acum”, a spus liderul grupului ECR Syed Kamall (UK), referindu-se la crizele actuale, cum ar fi terorismul și migrația.

Pentru grupul ALDE, Guy Verhofstadt (BE) a cerut șefilor de stat sau de guvern să decidă - nu numai ”să examineze” - propunerea Comisiei privind o pază pentru granițele și zonele de coastă europene. ”În ceea ce privește Brexit, eu aș cere să ne uităm la cererile lui Cameron într-un mod constructiv - o oportunitate să reformăm Europa”, a spus el.

Liderul grupului GUE/NGL, Gabriele Zimmer (DE) a cerut statelor membre să își țină promisiunile făcute la recentul Consiliu de a primi azilanți. Ea a blamat liderii UE pentru atitudinea ”neonestă” față de Turcia, poziție împărtășită de Philippe Lamberts (Verzi/ALE, BE). El a cerut Comisiei să ”revizuiască” propunerea privind protecția granițelor și să creeze ”o modalitate legală” pentru azilanți de a cere protecție UE.

Nigel Farage (EFDD, UK) a spus că ieșirea din UE este singura modalitate ”de a recâștiga încrederea națională în propriile forțe” și Edouard Ferrand (ENF, FR) a susținut politici individuale adaptate fiecărui stat membru. ”O UE a națiunilor este singura soluție”, a spus el.