Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liderii UE dezbat paza frontierelor Schengen

Titus Corlatean Raport MCV contradictie.jpg

Aderarea României la Spaţiul Schengen, în continuare incertă
Aderarea României la Spaţiul Schengen, în continuare incertă

Summit-ul UE care debutează joi seară la Bruxelles este o primă ocazie de a dezbate propunerea înfiinţării unei paze europene a frontierelor externe Schengen. Liderii europeni vor adopta concluzii privind energia şi schimbările climatice şi vor analiza condiţiile în care Marea Britanie ar fi de acord să nu părăsească UE.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

O gardă europeană a frontierelor terestre ṣi maritime ale Spaṭiului Schengen, care să întărească vigilenṭa ṣi să oprească migraṭia, iată ideea franco-germană dezbătută acum. Ea a fost pusă în formă de Comisia Europeană.

Noua agenṭie care s-ar crea astfel ṣi care ar trebui găzduită de Varṣovia ar putea interveni doar în caz de forţă majoră la o frontieră externă. Aceasta ar fi  atunci când un stat membru nu-ṣi poate asuma obligaṭiile ṣi s-ar face ṣi fără acordul statului membru respectiv.

Liderii UE dezbat aceasta, pe fundalul unor nemulṭumiri, cu toate că ideea e destul de bună ṣi ea ar contribui ṣi la lupta împotriva terorismului. Dar Grecia, pusă de fapt în cauză aici vede propunerea cu ochi răi, o vede ca pe o încălcare a suveranităṭii. Polonia, aleasă drept gazdă a agenṭiei, nici nu vrea să audă de ea, iar Bruxelles declară că dacă Varṣovia pune probleme, i se poate retrage ṣi găzduirea Agenṭiei Frontex, pe care o deṭine acum.

Apoi, liderii UE vor adopta concluzii privind schimbările climatice ṣi mult dorita independenţă energetică. Germania va susṭine ideea realizării noii căi energetice numite Nord Stream, ceea ce Italia vede drept o mâna întinsă Rusiei.

În mod normal, sacṭiunile europene împotriva Moscovei ar fi trebuit deja prelungite pâna la vară. Italia a cerut ca această decizie să fie luată doar acum, la cel mai înalt nivel. Matteo Renzi vrea o confruntare cu Angela Merkel privind poziṭia oscilantă a Germaniei.

În fine, liderii UE vor negocia cu David Cameron condiṭiile puse de acesta pentru ca Marea Britanie să nu părăsească UE. Cele patru puncte de dezbatere au grade de dificultate diferite, cel mai controversat este acela care propune patru ani de rezidenţă în regat, înainte de a obṭine beneficii sociale.

Muncitorii români sunt aici direct vizaṭi, iar majoritatea capitalelor i-a spus lui Cameron că nici nu poate fi vorba despre un acord. Prim-ministrul o ṣtie foarte bine ṣi o ṣtia înainte chiar de a fi pus această idee pe hârtie; el vrea de fapt să obṭină cu totul altceva din partea colegilor săi europeni, un acel ceva pe care-l vom afla atunci când îl va obţine.

 
Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre summit-ul UE