Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Spania: Popularii câștigă alegerile dar nu-și pot asigura majoritatea necesară guvernării

mariano-rajoy-elections-campaign-reuters-211215.jpg

Partidul Popular, condus de Mariano Rajoy, a câştigat alegerile fără a avea majoritate absolută

Duminică s-a tras cortina peste cele mai disputate alegeri care au avut loc în Spania în cei aproape 40 de ani de democrație, iar rezultatul final al acestui scrutin nu a făcut decât să confirme ceea ce deja se anticipa, sfârșitul unei perioade de aproape patru decenii în care conservatorii şi socialiștii s-au alternat la guvernare, dominând în permanență scena politică spaniolă.

Dacă până acum cele două mari partide însumau în jur de 75% din opțiunile electorale, de data aceasta nu  au reușit să obțină mai mult de 50%, iar așa numitele ”partide emergente” care  au apărut atât la stânga cât și la dreapta eșichierului politic și-au adjudecat în cele din urmă peste 35% din voturi.

 Fără să producă o mare surpriză, confirmând toate sondajele de opinie care au abundat în această campanie electorală, câștigătorul acestor alegeri este Partidul Popular al actualului premier Mariano Rajoy, cu peste 27% din preferințele electorale. O victorie nu foarte dulce pentru dreapta spaniolă, care rămâne foarte departe de majoritatea absolută cu  care a câștigat alegerile din 2011.

Deși s-a vândut ca fiind forța politică care a evitat ca Spania să repete scenariul Greciei, în cele din urmă Partidul Popular a fost sancționat la urne pentru cei patru ani de politici de austeritate, în care salariile au scăzut substanțial, șomajul nu a coborât sub 24%,  iar corupția a continuat să țină capul de afiș al știrilor, implicând mereu nume importante din anturajul premierului Rajoy.

Pe locul doi, ca și acum patru ani, continuă să se fie Partidul Socialist, dar de data aceasta înregistrează cel mai slab rezultat din istorie. Socialiștii lui  Pedro Sanchez nu reușesc să-și revină după eșecul economic al guvernării Zapatero şi, ca și popularii, sunt protagoniștii a nenumărate scandaluri de corupție, atrăgându-și denumirea de politicieni de castă.

Dar surpriza cea mai mare a acestor alegeri este indiscutabil Podemos, partidul ”indignaților”, pe care sondajele de acum o săptămână îl așezau într-o poziție de outsider, pe locul patru în urma popularilor, socialiștilor şi liberalilor.

 Partidul lui Pablo Iglesias, un profesor de filosofie, care vine din suburbiile muncitorești ale Madridului, a reușit să coaguleze o mare parte a voturilor de stânga, în dauna socialiștilor, militând pentru politici anti-austeritate şi de justiție socială sau invocând sistematic răsunătoare scandaluri de corupție în care sunt implicate în continuare vechile partide.

Un rezultat destul de surprinzător l-a avut Ciudadanos, un nou partid liberal, care cu doar doua săptămâni înainte de alegeri era cotat cu a doua sanşă, dar care în cele din urmă s-a clasat pe locul patru, obținând doar 13% din voturi, deși nu trebuie ignorat faptul că este un partid cu doar doi ani de istorie.  

Deși se consideră ca alegerile de duminică sunt importante pentru că au pus capăt unui sistem politic bipartid, cel mai preocupant în acest moment este scenariul postelectoral care se poate scrie pentru patru partide care şi-au împărțit peste 85% din voturi şi care în campania electorală au refuzat perspectiva oricărei viitoare coaliții pentru guvernare, ceea ce ar putea genera o instabilitate politică necunoscută în Spania până acum.  

  Chiar dacă există posibilitatea formării unei complicate majorități de stânga cu ajutorul partidelor basce și catalane,  mulți analiști anticipează că această segmentare a scenei politice spaniole poate duce foarte repede la alegeri anticipate, dar pentru început, din primele declarații făcute atât de liberali, cât şi de socialiști, se poate deduce că Mariano Rajoy, câștigătorul acestor alegeri, va fi lăsat să constituie un guvern minoritar, desi este foarte puțin probabil că va fi lăsat să guverneze conform propriului program electoral într-un parlament dominat de o fragmentată majoritate de stânga.

697