Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Republica Moldova - în așteptarea noului premier

poza_parlament_moldova.jpg

Vlad Plahotniuc anunță că revine în Partidul Democrat și se va implica în formarea majorității parlamentare
Vlad Plahotniuc anunță că revine în Partidul Democrat și se va implica în formarea majorității parlamentare

Președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti urmează să anunțe în scurt timp numele viitorului candidat la funcția de premier. Între timp, omul de afaceri Vlad Plahotniuc spune că revine în Partidul Democrat și se va implica direct în formarea majorității parlamentare.

ACTUALIZARE: În continuare, lipsă de consens între pro-europeni

După mai bine de o oră de discuții la Reședința de Stat, reprezentanții Partidului Liberal Democrat, Partidului Democrat, Partidului Liberal, precum și cei din grupul Leancă au  ieșit în fața presei, declarând că nu există o viziune comună între partide în ceea ce privește desemnarea unui candidat pentru funcția de premier. La ședința cu șeful statului au fost pronunțate mai multe nume, dar liderii au refuzat să declare jurnaliștilor cine ar putea fi viitorul premier.

Mihai Ghimpu, președintele PL a ținut să precizeze că este pentru prima dată când după aproape opt săptămâni de consultări, nu este creată o majoritate parlamentară ceea ce înseamnă votul pentru Guvern. ”S-au vorbit mai multe nume, PL nu va vota nici un Guvern, doar cu votul PL, PD și grupul deputaților care au plecat astăzi din PCRM. Vom susține un Guvern care va fi votat și de PLDM”.

La rândul său, Iurie Leancă, președintele Partidului Popular European a declarat că cel mai mult contează cine va fi candidatul pentru funcția de prim-ministru și cum are de gând să scoată țara din criză, să fie asigurată o majoritate funcțională.

La scurt timp după plecarea reprezentanților partidelor, la Reședința de Stat a venit fostul premier moldovean, Ion Sturza, despre care se spune că ar fi candidatul liberal-democraților pentru funcția de premier și care nu este agreat de democrați.

Dacă totuși astăzi vom afla cine ar putea fi viitorul candidat pentru fotoliul de premier, acesta va avea la dispoziție 15 zile pentru a-și prezenta echipa și programul de guvernare în Parlament. Curtea Constituțională a decis recent că dacă până la sfârșitul lunii ianuarie 2016 nu va fi învestit un nou Guvern, președintele țării va dizolva Parlamentul și va anunța alegeri parlamentare anticipate. După expirarea termenului de trei luni de la demiterea Guvernului Streleț, dizolvarea Parlamentului este iminentă, iar Parlamentul nu mai are dreptul la alte tentative de formare a Guvernului. Un eventual scrutin ar putea aduce pro-rușii la guvernare, adică Partidul Socialiștilor din R.Moldova, condus de fostul comunist, Igor Dodon și Partidul Nostru al lui Renato Usatîi, actual primar de Bălți.

Comuniștii rămân cu doar 7 parlamentari

Anunțul lui Plahotniuc a apărut la relativ puțină vreme după ce în octombrie s-a autosuspendat din funcția de primvicepreședinte al PD, pe durata anchetei în dosarul Băncii de Economii. După anunțul de acum al lui Plahotniuc, 14 deputați comuniști au anunțat că părăsesc formațiunea, condusă de Vladimir Voronin.

Cei 14 deputați care au plecat din grupul parlamentar al Partidului Comuniștilor vor forma Platforma Social-Democratică ”Pentru Moldova”. Potrivit Violetei Ivanov, cei 14 parlamentari comuniști doresc depășirea crizei în care a ajuns Republica Moldova și nu mai vor să participe la jocurile politice ale conducerii Partidului Comuniștilor. ”Platforma creată vine ca o soluție să consolideze societatea, să mențină statalitatea, dar și să stabilească statutul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova”, susține deputatul Vladimir Vitiuc.

De acum încolo, Partidul Comuniștilor va fi reprezentat în Parlament de șapte deputați.

Potrivit istoricului moldovean Igor Cașu, în urma scindării Partidului Comuniștilor din Moldova, noua majoritate parlamentară este practic constituită - 20 de deputați PD, 3 din grupul Leancă, un deputat neafiliat, 13 deputați PL și cei 14 deputați care vor forma Platforma Social-Democratică ”Pentru Moldova” fac exact 51 de deputați. PLDM e în afara jocului.

”Prin urmare, e clar că în câteva zile se va vota un nou premier, care foarte probabil va fi cel mai mare oligarh și mogul moldovean, Vladimir Plahotniuc. Astfel, scindarea PCRM pare într-adevăr a fi una orchestrată chiar de Voronin (așa cum a presupus deja liderul PSRM, Igor Dodon). În orice caz, e foarte suspectă critica - extrem de blândă - exprimată de Artur Reșetnicov, unul din liderii Platformei Social-Democratice, față de Voronin, spunând doar că toate iniţiativele noastre au fost respinse de dragul unor vise irealizabile ale preşedintelui partidului”.

În dimineața zilei de luni, Vladimir Plahotniuc a anunțat pe pagina sa de Facebook că își dorește o majoritate parlamentară care să asigure o guvernare stabilă ”și care sper să reușească să cumuleze inclusiv voturile necesare pentru alegerea președintelui țării în luna martie, anul viitor. Scopul meu și al PDM este să participăm la crearea unei majorități care să asigure un suport politic consistent pentru ceea ce are nevoie Republica Moldova acum: o terapie de șoc, care să o scoată din criza în care se află, atât economic și social, cât și politic”.

Potrivit lui Plahotniuc, dacă politicienii nu sunt în stare să formeze o majoritate politică stabilă, atunci rămâne doar soluția anticipatelor.

Improvizațiile pe termen scurt nu mai pot fi acceptate în situația în care se află Republica Moldova. Anticipatele ne vor aduce însă tot la masa negocierilor, poate însă într-un format diferit și cu țara mai adânc afundată în criză”.

Șeful statului, Nicolae Timofti urmează să anunțe numele candidatului pentru funcția de premier.

În prezent, Guvernul interimar este condus de liberalul Gheorghe Brega, după ce la 29 octombrie, Cabinetul de Miniștri, în frunte cu liberal-democratul Valeriu Streleț a fost demis pentru ”corupție și ineficiență”, cu votul a 65 de deputați comuniști, socialiști și democrați.