Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ion Sturza, premierul desemnat al Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat pe omul de afaceri Ion Sturza pentru funcţia de prim-ministru, informează Unimedia.

"Domnul Sturza cunoaşte foarte bine problemele privind economia țării, starea financiară și cea generală. Eu sper că el va reuși să rezolve problemele cu care se confruntă astăzi societatea. Sper că liderii partidelor proeuropene vor analiza, se vor mai gândi și vor lua o decizie corectă", a declarat Timofti.

Anunțul a fost făcut după ce Nicolae Timofti a avut consultări cu liderii Partidului Democrat, Partidului Liberal-Democrat, Partidului Liberal şi grupului politic Iurie Leancă.

Ion Sturza s-a născut pe 9 mai 1960 în satul Pârjolteni, raionul Călărași. Sturza a mai fost prim-ministru al Republicii Moldova în perioada februarie - noiembrie 1999, fiind desemnat de către președintele de atunci, Petru Lucinschi. După ce a demisionat din funcţie, Ion Sturza a revenit în funcţie şi a fondat mai multe companii. În 2002, împreună cu grupul Rompetrol, a înființat compania Rompetrol Moldova, devenind director general.

În septembrie 2009, Sturza s-a retras din Rompetrol, înfiinţând fondul de investiții Fribourg Capital, care are operaţiuni în Republica Moldova și în România.

Potrivit unui top realizat de revista Forbes, Ion Sturza are o avere estimată la 90-95 de milioane de euro.