Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Puiu Haşotti: Sper ca preşedintele Iohannis să retrimită în Parlament legea pensiilor aleşilor locali

Aleşii locali trebuie să aibă pensii în funcţie de contribuţii, spune la RFI senatorul PNL Puiu Haşotti. El speră ca preşedintele Klaus Iohannis să retrimită legea pensiilor aleşilor locali spre reexaminare în Parlament.

Puiu Haşotti explică poziţia PNL: "Partidul Naţional Liberal a votat împotriva unor pensii speciale acordate oamenilor politici şi când spun oameni politici spun parlamentari şi oameni politici din teritoriu, oameni politici din administraţia locală. Am ieşit din sala de vot, pentru a nu exista nici un fel de dubiu, nici un fel de îndoială".

Senatorul PNL precizează că "un profesor universitar sau un ilustru chirurg poate avea o pensie de doar două mii de lei şi un parlamentar care a luat cuvântul o dată, de două ori sau de zece ori în patru ani, neacoperind poate nici zece minute în plen, să aibă o pensie specială de 1.500 sau de două mii de lei, care se adaugă la pensia care îi revine în urma unor contribuţii pe care le-a avut. Oamenii politici trebuie să aibă pensie în funcţie de cât au contribuit".

Întrebat dacă PNL va contesta legea pensiilor aleşilor locali la Curtea Constituţională, Puiu Haşotti a răspuns: "Nu pot să vă spun dacă o vom contesta sau nu. Cred că în primul rând, domnul preşedinte Iohannis trebuie să vedem ce spune, are acolo consilieri, are experţi de cel mai înalt rang, o să vedem dacă o va trimite înapoi, eu sper să o facă şi dacă o va face, poate-i vom convinge şi pe ceilalţi colegi să respingă această lege. Mă gândesc la un Guvern foarte puternic, foarte solid din punct de vedere politic, care trebuie să reanalizeze oportunitatea ca în România să fie pensii doar în baza a ceea ce a contribuit fiecare cetăţean".

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat, a decis luni Senatul.

Plenul Camerei Superioare a adoptat legea privind pensiile aleşilor locali cu 86 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi nici o abţinere. Liberalii au ieşit din sală înaintea votului.