Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polonia: PiS modifică atribuţiile Tribunalului Constituţional

Nou episod al luptei dintre Tribunalul Constituțional din Polonia, cu atribuții în a se pronunța asupra conformității legilor, și partidul Lege și Justiție la putere din octombrie. Partidul conservator polonez, condus de Jaroslaw Kaczynski, a votat în noaptea de marţi spre miercuri o lege care modifică atribuţiile Tribunalului Constituțional. Instituţia e considerată un obstacol pentru reformele partidului, iar această iniţiativă e o încercare de a-i paraliza activitatea, potrivit Curții Supreme, opoziției liberale și unor juriști polonezi citaţi de AFP.

Textul legii care modifică activitatea Tribunalului a fost dezbătut în viteză şi introduce, printre altele, regula unei majorități calificate de două treimi pentru verdictele Tribunalului, obligat să reunească pentru a se pronunța în cazuri de mare importanță 13 judecători din totalul de 15 ai acestei curți, față de nouă cât era înainte.
Partidul Lege şi Justiţie a numit deja cinci judecători din partea sa, urmând o procedură controversată, situație ce îi va permite să blocheze cu ușurință avizele defavorabile ale Tribunalului. Acțiunea sa a provocat un val de critici din partea opoziției, mass-media și a unor personalități din străinătate, cum este președintele Parlamentului European, Martin Schulz. Acesta din urmă a comparat situația "dramatică" din Polonia cu o "lovitură de stat", spre marea nemulțumire a guvernului de la Varșovia.
Potrivit Curții Supreme a Poloniei, noua lege "se amestecă în independența" Tribunalului Constituțional și urmărește "să îngreuneze, chiar să blocheze" funcționarea sa. Actul "falsifică sensul funcționării Tribunalului Constituțional într-un stat democratic de drept", a scris într-o opinie adresată Dietei președinta Curții Supreme, Malgorzata Gersdorf.
În plus, textul introduce termene obligatorii de trei până la șase luni între depunerea unei sesizări și verdictul Tribunalului Constituțional (14 zile până în prezent), ceea ce "anunță iminente potențiale întârzieri și, de fapt, paralizia" Tribunalului, este de părere Curtea Supremă.