Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


2015 - anul cu cei mai mulți demnitari deferiți Justiției

Un premier în funcţie, patru foşti miniştri şi 20 de actuali sau foşti parlamentari, 14 primari de municipii şi nouă preşedinţi de Consilii Judeţene. Cu toții au fost trimişi în judecată pentru corupţie în 2015, potrivit unui raport al DNA, care subliniază că suntem la finalul anului cu cel mai mare număr de demnitari deferiți justiţiei.

Potrivit unui răspuns emis de DNA, la solicitarea agenţiei Mediafax, în primele 11 luni ale acestui an, între persoanele trimise în judecată figurează 49 de foști sau actuali deținători de funcții publice importante.

"Potrivit estimărilor aferente celor 11 luni ale acestui an, rata de condamnare în dosarele DNA se menține la nivelul de 90%, ceea ce arată calitatea probațiunii pe care se construiesc cauzele penale", afirmă DNA.

De notat, de asemenea, că Victor Ponta a fost primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului său. El este cercetat, alături de Dan Șova, în dosarul "Turceni-Rovinari", pentru fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor.

În faţa judecătorilor au ajuns, în 2015, şi deputatul Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, şi fostul ministru Ion Ariton, în dosarul "Gala Bute", dar şi Darius Vâlcov, fost ministru al Finanţelor, fost primar al Slatinei și fost senator.

De asemenea, foştii deputaţi Marko Attila şi Theodor Nicolescu se numără și ei printre demnitarii trimiși în judecată.

Anchetele DNA au vizat anul acesta şi patru primari din București - primarul general al Capitalei Sorin Oprescu şi edilii Sectoarelor 1, 4 şi 5: Andrei Chiliman, Cristian Popescu Piedone și Marian Vanghelie. De mâna justiției nu au scăpat nici primarii din Iași și Constanța, Gheorghe Nichita și Radu Mazăre, dar și o sumedenie de președinți de consilii județene. Cu toții sunt vizați de infracțiuni grave: de la luare de mită şi spălare de bani până la abuz în serviciu și trafic de influență.