Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gruparea jihadistă Statul Islamic pierde teren în Irak şi Siria

Premierul irakian, Haidar al Abadi, a declarat în cadrul unui discurs televizat că gruparea Stat Islamic va fi învinsă în Irak anul viitor, după ce a fost înlăturată din oraşul Ramadi, relatează Le Figaro în ediţia electronică. "2016 va fi anul marii victorii finale, sfârşitul prezenţei Daech (Statul Islamic-n.r.) în Irak", a afirmat premierul, salutând eliberarea oraşului Ramadi. El a promis că "se va trece la eliberarea Mosulului şi aceasta va fi lovitura fatală şi finală pentru Daech".

Gruparea jihadistă Statul Islamic a pierdut zilele acestea încă un oraş important din Irak : Ramadi. Situat în vestul Irakului, oraşul urmează să fie curățat acum de mine și alte încărcături explozive plasate de militanții jihadişti înainte de reinstalarea forțelor guvernamentale irakiene. Situat la 120 de kilometri vest de Bagdad, Ramadi este reședința provinciei majoritar sunite Al-Anbar, cea mai mare din Irak și frontalieră cu Siria, Iordania și Arabia Saudită. În centrul oraşului cucerit acum se baricadaseră aproximativ 400 de jihadişti dar, ajutate de raidurile coaliţiei internaţionale conduse de către Statele Unite, forţele antiteroriste de elită din cadrul armatei irakiene au pătruns relativ uşor în zonă la începutul săptămânii trecute. Înaintarea le-a fost însă încetinită, în ultimele zile, de către dispozitive explozive, lunetişti şi atacatori sinucigaşi jihadişti. După eliberarea oraşului Tikrit, situat la nord de Bagdad, în aprilie, recucerirea oraşului Ramadi, situat la 130 de kilometri vest de Bagdad, ar reprezenta o nouă victorie pentru forţele armate şi premierul Haider Al-Abadi - prima la care nu participă miliţii şiite susţinute de către Iran, care nu iau parte la această bătălie, pentru a evita astfel să alimenteze resentimentele locuitorilor acestei regiuni cu populaţie majoritar sunnită, scrie Le Monde. Publicaţia franceză citează şi un expert de la Institute for the Study of War care apreciază totuşi că "pierderea Ramadi nu va reprezenta o lovitură decisivă pentru Statul Islamic", care speră să păstreze sub control alte zone, mai importante strategic precum Mosulul sau nordul Irakului.

Mosul, situat la 350 kilometri nord de Bagdad și capitală a provinciei Ninive, a căzut pe 10 iunie 2014 în mâinile jihadiștilor, care au proclamat acolo un califat. Orașul avea 2 milioane de locuitori înainte de a fi cucerit de Statul Islamic. După ce a fost preluat de jihadişti sute de mii de persoane au părăsit orașul. Între timp însă, gruparea radicală a început să piardă teren în Irak şi Siria. Astfel, oraşul Tikrit, situat la 160 de kilometri nord de Bagdad, cu majoritate sunită, a fost recucerit la finalul lunii martie de forțele guvernamentale după o vastă operațiune contra grupării Statul Islamic, ce controla orașul de peste 10 luni. O mare parte a celor 200.000 de locuitori părăsiseră deja localitatea în momentul desfășurării luptelor. Şi Sinjar, din nordul Irakului, a fost recucerit de forțe kurde irakiene, care au fost susținute de loviturile aeriene ale coaliției internaționale. Astfel, a fost tăiată o rută strategică importantă de comunicații utilizată de jihadiști între Irak și Siria vecină. Statul Islamic era prezent la Sinjar din august 2014, unde a recurs la execuții multiple contra minorității yazidi, ce constituia majoritatea populației orașului.

Şi în Siria, gruparea pierde încet teren. Astfel Kobane, oraș kurd aflat în nordul Siriei în apropierea frontierei cu Turcia şi simbol al luptei contra Statului Islamic, a fost eliberat pe 26 ianuarie 2015 după patru luni de lupte intense cu forțele kurde, care au beneficiat și de sprijinul loviturilor aeriene ale coaliției internaționale. Tall Abyad, oraș la frontiera cu Turcia, a fost şi el recucerit de forțele kurde pe 16 iunie acest an. Localitatea este esențială pentru aprovizionarea orașului Raqa și joacă un rol important în tranzitarea armelor și combatanților în zonă.

În schimb Raqa, oraș de circa 300.000 locuitori, este în continuare fieful Statului Islamic începând din ianuarie 2014 și capitala sa de facto în Siria. Orașul este unul dintre obiectivele majore ale coaliției conduse de Statele Unite. Loviturile aeriene asupra orașului s-au intensificat după revendicarea de către gruparea jihadistă a atentatelor teroriste de la Paris din 13 noiembrie, soldate cu 130 de morți, și a atacului cu bombă contra unui avion rus în Sinaiul egiptean, pe 31 octombrie, tragedie în care au murit 224 de persoane. Tot în Siria, gruparea teroristă ţine în continuare sub control şi Palmira, cunoscutul oraș antic din deșertul sirian, situat la circa 205 km est de Damasc, cucerit de Statul Islamic pe 21 mai acest an. De atunci, gruparea a recurs la distrugerea vestigiilor arheologice din oraș, înscrise în patrimoniul mondial al UNESCO şi a ucis sute de persoane.