Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coaliţia internaţională elimină mai mulţi lideri ai grupării Stat Islamic

muadan.gif

Charaffe al-Mouadan
Sursa imaginii: 
AFP

Zece lideri operaţionali ai reţelei teroriste Stat Islamic, inclusiv terorişti implicaţi în organizarea atentatelor de la Paris, au murit în raiduri aeriene efectuate în ultimele săptămâni în Siria şi Irak de coaliţia coordonată de Statele Unite. Departamentul american al Apărării a precizat prin vocea colonelului Steve Warren, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, că printre teroriştii eliminaţi se numără Charaffe al-Mouadan, care avea legături directe cu Abdelhamid Abaaoud, liderul celulei teroriste care a comis atentatele din Paris, unde au fost ucise pe 13 noiembrie 130 de persoane.

Francezul Charaffe al Mouadan avea cu legături directe cu jihadistul belgian Abdelhamid Abaaoud, presupusul creier al atentatelor de la Paris, ucis la scurt timp după atentate.

Al Mouadan, care “pregătea activ alte atacuri”, a fost şi el ucis acum, mai precis în data de 24 decembrie. El mai era prieten şi cu unul dintre atacatorii sinucigași de la Bataclan, Samy Amimour, alături de care a fost arestat în octombrie 2012, pe când se pregătea să plece în Yemen sau în Afganistan via Somalia. Imediat după ce a scăpat de sub controlul Poliţiei, a părăsit Franţa, ajungând în Siria.

El nu este singurul terorist ucis de coaliția condusă de Statele Unite în ultima lună, cu lovituri aeriene țintite. "În cursul ultimei luni am ucis zece persoane din conducerea grupării Statul Islamic, inclusiv mai mulți plănuitori ai unor atacuri externe, dintre care unii au legături cu atacurile de la Paris", a declarat Steve Warren. Printre cei uciși se află și Abdul Qader Hakim, despre care Warren susține că avea un rol în organizarea operațiunilor externe ale Statului Islamic și avea legături cu rețeaua care a comis atacurile de la Paris.

Efectul loviturilor aeriene asupra conducerii grupării poate fi văzut în recentele succese de pe câmpul de luptă împotriva jihadiștilor, a mai spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, amintind că armata irakiană a recucerit în această săptămână orașul Ramadi, o capitală a unei provincii de la vest de Bagdad, care căzuse în mai în mâinile islamiștilor. "O parte dintre aceste succese poate fi atribuită faptului că organizația își pierde conducerea", a spus Warren. “Continuă însă să aibă colți", a avertizat el.