Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Angela Merkel, de Anul Nou: Valul de refugiaţi din Germania reprezintă o şansă

angela_merkel_anul_nou_valul_refugiati_germania_reprezinta_sansa.jpg

Cancelarul german, Angela Merkel (Foto: Reuters/Hannibal Hanschke)
Cancelarul german, Angela Merkel (Foto: Reuters/Hannibal Hanschke)

Valul de refugiaţi din Germania reprezintă "o şansă", declară cancelarul Angela Merkel în alocuţiunea sa de Anul Nou. Ea atrage atenţia asupra celor care, "plini de ură", vor "să îi excludă pe ceilalţi".

Alocuţiunea cancelarului german a fost înregistrată miercuri, pentru a fi difuzată joi seară la televiziune, însă textul a fost comunicat încă de miercuri presei de serviciile Cancelariei.

"Sunt convinsă de acest lucru: dacă este înţeleasă corect, marea sarcină actuală care constă în a primi şi integra atâţia oameni reprezintă o şansă pentru mâine", crede Angela Merkel.

"Evident, afluxul atâtor oameni ne va cere şi mai mult. Va costa bani, ne va cere timp şi forţă, în special în ceea ce priveşte integrarea celor care vor rămâne aici permanent", spune cancelarul german, contestat în propria tabără conservatoare, pentru politica sa de deschidere.

Germania a primit în 2015 circa un milion de migranţi, de cinci ori mai mult decât în 2014.

Fără să le numească, Angela Merkel atrage atenţia asupra mişcărilor populiste ostile refugiaţilor, cum este mişcarea PEGIDA, deosebit de activă la Dresda şi partidul Alternativa pentru Germania: "Este important să nu îi urmăm pe cei care, cu inima rece sau plină de ură, se reclamă ei singuri de la identitatea germană şi vor să îi excludă pe ceilalţi". Merkel cere Germaniei "să nu se lase divizată".

Postul ZDF va propune pe Internet o subtitrare în arabă şi engleză a alocuţiunii cancelarului german, pentru "a ajunge la cât mai mulţi refugiaţi", anunţă canalul într-un comunicat.