Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul britanic lasă ușa deschisă excluderii lui Donald Trump

cameron_trump.jpg

David Cameron și Donald Trump
David Cameron a criticat sever declarația lui Donald Trump cu privire la suspendarea permisiunii musulmanilor de a intra în SUA
Image source: 
www.cnn.com

Guvernul britanic a dat de înțeles că ar putea interzice intrarea în Regatul Unit a lui Donald Trump, lider în cursa pentru învestitura Partidului Republican pentru candidatura la funcția de președinte al Statelor Unite. Declarația executivului constituie răspuns la o petiție semnată de peste 500000 de persoane care cerea blocarea intrării în Marea Britanie a lui Trump ca urmare a unei afirmații a acestuia prin care cerea suspendarea intrării în Statele Unite a tuturor musulmanilor.

Deși declarația guvernului precizează că din principiu nu comentează asupra unor cazuri individuale de excludere, în text se subliniază faptul că intrarea în Regatul Unit este considerată "un privilegiu și nu un drept" și se reamintește că ministrul de interne "poate interzice intrarea oricărei persoane care încearcă să vatăme societatea noastră sau care nu împărtășește principiile noastre fundamentale". 

"Prim ministrul și-a afirmat în mod clar dezacordul complet cu remarcile lui Donald Trump. Ministrul de interne a spus că remarcile lui Donald Trump în legătură cu musulmanii generează disensiuni, sunt nefolositoare și greșite", se mai spune în comunicatul guvernului britanic.

"Guvernul recunoaște forța sentimentelor împotriva remarcilor și va continua să combată comentarii care au potențialul de a crea disensiuni în comunitățile noastre, indiferent de cine le-ar face".

Declarații "stupide"

Premierul David Cameron a folosit în luna decembrie un limbaj și mai dur, calificând afirmațiile lui Trump drept "stupide".

Trump, care potrivit sondajelor de opinie este pe primul loc în intențiile de vot în alegerile pentru desemnarea candidatului Republican în alegerile prezidențiale din luna noiembrie, a cerut interzicerea intrării în Statele Unite a oricărui musulman, inclusiv a cetățenilor americani, după atentatele teroriste de la San Bernardino, California, executate de doi cetățeni americani de religie musulmană.

Sondajele de opinie arată că circa o treime dintre americani sunt de acord cu poziția lui Trump.

După declarațiile sale incendiare, șefa executivului Scoției, Nicola Sturgeon, i-a retras lui Trump, a cărui mamă este de origine scoțiană, titlul onorific de ambasador de afaceri al Scoției, dar magnatul american, cu o avere estimată la peste patru miliarde de dolari, nu a dat înapoi cu privire la poziția sa față de musulmani.