Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Republica Moldova: Tentativă eşuată de învestire a Guvernului Sturza

Şedinţa specială a Parlamentului la care urma să fie învestit Guvernul Sturza a eşuat, în lipsă de cvorum. La şedinţă s-au prezentat doar 47 de deputaţi din cei 101.

Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, preşedintele Nicolae Timofti urmează acum să poarte noi consultări cu grupurile parlamentare, în vederea desemnării unui candidat la funcţia de premier.

Dacă deputaţii nu vor cădea de acord, Timofti poate decide de unul singur pe cine sa nominalizeze la şefia Guvernului.

Totodată, potrivit  unei recente decizii a Curţii Constituţionale, dacă 51 de deputaţi care formează o majoritate parlamentară vin cu un candidat pentru fotoliul de premier, preşedintele ţării este obligat să-l accepte.

În presă au apărut speculaţii potrivit cărora Vlad Plahotniuc, finanţator al Partidului Democrat, ar putea fi propus pentru funcţia de premier.

În opinia comentatorului Oazu Nantoi, acest lucru ar fi un dezastru pentru Republica Moldova, iar astfel uzurparea puterii în stat se va produce până la capăt.

Noul Guvern trebuie votat până pe 29 ianuarie, când se împlinesc exact trei luni de la demiterea Guvernului Streleţ. Dacă nu se va reuşi învestirea Executivului nici din a doua încercare, preşedintele ţării este obligat să dizolve Parlamentul şi să anunţe data alegerilor parlamentare anticipate.

În prezent, Guvernul interimar este condus de liberalul Gheorghe Brega, după ce pe 29 octombrie, Cabinetul de miniştri, în frunte cu liberal-democratul Valeriu Streleţ a fost demis pentru "corupţie şi ineficienţă", cu votul a 65 de deputaţi comunişti, socialişti şi democraţi.