Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Butoiul cu pulbere” din Orientul Mijlociu, aprins de conflictul Iran-Arabia Saudită

nimr.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS/Thaier Al-Sudani

Situație din ce în ce mai tensionată în Orientul Mijlociu, unde Arabia Saudită şi aliaţii săi sunniţi şi-au întrerupt sau redus nivelul relaţiilor diplomatice cu Iranul. Tensiunile au apărut după ce Arabia Saudită a rupt relațiile diplomatice cu Iranul ca răspuns la luarea cu asalt a ambasadei sale din Teheran, în urma executării de către autoritățile de la Riad a unui lider musulman șiit.

Ultimul stat din Orientul Mijlociu care a anunțat că își întrerupe relațiile diplomatice cu Iranul este Kuweit. BBC scrie că autoritățile din Kuweit au decis să retragă ambasadorul de la Teheran, în urma escaladării tensiunilor dintre Iran și aliatul Kuweitului, Arabia Saudită. Anterior, Bahrainul şi Sudanul au anunţat la rândul lor că şi-au întrerupt relaţiile cu Iranul. În ceea ce priveşte Emiratele Arabe Unite (EAU), ele au rechemat ambasadorul de la Teheran şi au redus nivelul relaţiilor diplomatice.

În acest context, au fost formulate noi apeluri la calm dinspre Europa. Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a declarat pentru cotidianul Bild că Arabia Saudită și Iranul sunt datoare comunității internaționale să lase la o parte divergențele și să se concentreze pe combaterea grupării jihadiste Statul Islamic.

Și Franța a îndemnat la o dezescaladare a conflictului, în timp ce Rusia s-a arătat "profund preocupată" și a anunţat că este "pregătită să susţină" un dialog între Riad şi Teheran, iar Statele Unite, aliat al saudiţilor, dar care s-au apropiat de asemenea de iranieni după încheierea în iulie a acordului în dosarul nuclear, au cerut "măsuri pozitive în vederea calmării tensiunilor".

La rândul său, Turcia a lansat un apel Iranului și Arabiei Saudite să reducă tensiunile. Ankara a subliniat că ostilitatea dintre aceste două puteri ale lumii musulmane nu poate decât să înrăutățească situația din "butoiul cu pulbere" care este Orientul Mijlociu.

Tensiunile dintre Iran și Arabia Saudită s-au amplificat, după executarea de către autoritățile saudite a unui grup de 46 de persoane acuzate de terorism, printre care și lider șiit Nimr el-Nimr, un critic al puterii saudite. În replică, ambasada saudită din Teheran a fost vandalizată de grupuri de iranieni care au cerut răzbunarea liderului șiit executat.