Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Consiliul de Securitate al ONU se întâlneşte de urgenţă după ce Phenianul a anunţat un test nuclear

Coreea de Nord anunţă că a testat cu succes o bombă cu hidrogen. Consiliul de Securitate al ONU se va întâlni de urgență pentru discuții pe această temă, iar Casa Albă susține că, pentru moment, nu poate confirma testul nuclear nord-coreean.

Consiliul de Securitate al ONU preconizează să se reunească de urgenţă, miercuri, pentru a discuta despre ultimul test nuclear anunţat de către Coreea de Nord, au declarat trei diplomaţi din cadrul organismului pentru Reuters.

Reuniunea urmează să aibă loc cel mai probabil miercuri, la ora locală 11.00 (18.00, ora României), au declarat diplomaţii pentru Reuters sub protecţia anonimatului. Un diplomat a spus că cel mai probabil întâlnirea va fi ţinută cu uşile închise.

Statele Unite şi Japonia au cerut împreună reuniunea de urgenţă, a declarat alt diplomat din cadrul Consilului.

Era neclar imediat ce eventuale măsuri ar putea să adopte cei 15 membri ai Consiliului ca răspuns faţă de anunţul Coreei de Nord potrivit căruia a efectuat al patrulea test nuclear.

Consiliul de Securitate al ONU a impus sancţiuni Phenianului din cauza programelor sale în domeniul înarmării nucleare, după ce nord-coreeni au testat primul dispozitiv atomic în 2006.

Casa Albă afirmă că nu poate confirma un test nuclear nord-coreean

Casa Albă a anunţat că nu poate confirma afirmaţiile Coreei de Nord, potrivit cărora nord-coreenii au testat cu succes un dispozitiv nuclear cu hidrogen miniaturizat, şi că va monitoriza în continuare situaţia, relatează Reuters în pagina electronică.

"Deşi nu putem confirma aceste afirmaţii în acest moment, condamnăm orice încălcare a rezoluţiilor UNSC (Consiliului de Securitate al ONU) şi îndemnăm din nou Coreea de Nord să-şi respecte obligaţiile şi angajamentele internaţionale", a declarat Ned Price, un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional pentru Securitate de la Casa Albă, citat într-un comunicat.

Price a anunţat că Statele Unite vor continua să "protejeze şi să-şi apere aliaţii din regiune" şi va "răspunde adecvat provocărilor nord-coreene".

Locuitorii Phenianului sărbătoresc în stradă anunţul privind efectuarea testului nuclear

Numeroase persoane îmbrăcate gros, de iarnă, s-au adunat în faţa unui ecran uriaş, lângă gara din Phenian, pentru a-şi exprima bucuria şi pentru a fotografia şi înregistra video cu telefoane mobile anunţul televiziunii privind efectuarea unui test nuclear, relatează AP online.

Unele persoane şi-au ridicat mâinile sau au aplaudat. Multe altele zâmbeau şi ovaţionau.

Nord-coreenii au reacţionat cu entuziasm la vestea că ţara lor a efectuat miercuri al patrulea test nuclear, după cele din 2006, 2009 şi 2013.

Kim Sok-chol, în vârstă de 32 de ani, care a privit anunţul televizat pe ecraunul uriaş instalat în piaţa gării din Phenian, a declarat pentru AP că nu ştie prea multe despre ce este o bombă cu hidrogen.

Însă, "odată ce o avem, Statele Unite nu ne vor ataca. Eu cred că prima testare cu succes a unei bombe cu hidrogen este un important eveniment naţional", a apreciat el.

O studentă, Ri Sol-yong, în vârstă de 22 de ani, a declarat că testul "ne oferă şi mai multă mândrie naţională".

"Mulţumită faptului că ţara noastră este un stat dotat cu arma nucleară eu pot să studiez, la universitate, fără nicio grijă. Dacă nu am fi avut arme nucleare puternice, am fi devenit deja sclavii Statelor Unite", a mai spus ea.