Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Experții cred că explozia din Coreea de Nord a fost a unei arme nucleare, nu a unei bombe cu hidrogen

kim_jong.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS/KCNA

Specialiștii în probleme nucleare se arată sceptici față de anunțul Coreei de Nord privind un prim test cu bombă cu hidrogen efectuat miercuri dimineață. Primele semne indică cel mai probabil testarea unei arme nucleare, cu o forță mult mai mică decât cea a unei bombe cu hidrogen.

Experții în domeniul nuclear și-au exprimat dubiile încă de luna trecută, când liderul nord-coreean Kim Jong-Un a lăsat de înțeles că țara sa a pus la punct bomba cu hidrogen.

Înainte de anunțul Phenianului, primele suspiciuni privind un nou test al Phenianului, cu două zile înainte de aniversarea lui Kim Jong-Un, au apărut în urma înregistrării de către seismologi a unui cutremur cu magnitudinea de 5,1 grade aproape de centrul de teste nucleare nord-corean.

"Datele seismologice sugerează că explozia a fost considerabil mai scăzută în intensitate decât ar fi de așteptat de la o bombă H", a declarat specialistul în politică nucleară Crispin Rovere, din Australia, conform presei locale citate de Agerpres.

"La prima vedere, se pare că au desfășurat un test nuclear reușit, dar nu au reușit să ajungă la a doua etapă, cea a unei explozii de hidrogen", a adăugat el.

Bruce Bennett, analist al Rand Corporation, are de asemenea îndoieli privind afirmațiile Phenianului. "Dacă ar fi fost vorba de o adevărată bombă H, magnitudinea cutremurului ar fi fost mult mai mare, de cel puțin 7 grade, nu de 5", a declarat el pentru AFP.

În opinia lui Bruce Bennett, explozia de miercuri corespunde unui dispozitiv de 10-15 kilotone, de nivelul celei lansate asupra orașului Hiroshima în 1945. Dacă ar fi fost vorba de o bombă H, este posibil — în opinia sa — ca fuziunea să fi eșuat sau ca fisiunea să nu se fi produs corect.

Totuși, puterea exploziei sporește riscul de a fi provocat un seism, precum și riscul unei contaminări radioactive, ceea ce nu poate decât să îngrijoreze China vecină, dar și întreaga comunitate internațională, care a condamnat regimul de la Phenian.

Primele două teste nucleare nord-coreene, în 2006 și 2009, au fost realizate cu dispozitive cu plutoniu. Cel de-al treilea, în 2013, a părut să includă uraniu, lucru care nu a fost totuși confirmat.

Reacții de condamnare a Phenianului la nivel mondial

Japonia - care a semnalat seismul provocat de explozie, dar și cea care a subliniat că nu au fost detectate readiațiile unei bombe cu hidrogen - a afirmat că ar putea propune la ONU noi sancțiuni în principal economice împotriva Coreei de Nord, în cooperare cu Statele Unite ale Americii.

Franța, Rusia, dar și China, principalul aliat al Coreii de Nord, au protestat ''în mod ferm'' față de efectuarea de către Phenian a unui nou test nuclear, subliniind că el a fost întreprins ''în pofida opoziției comunității internaționale''. În plus, chinezii care locuiesc în apropierea frontierei cu Coreea de Nord au fost evacuați, chiar dacă și unii experți independenți de la Beijing au avansat ideea că acesta a fost unul cu încărcătură nucleară și nu o bombă cu hidrogen.

De asemenea, departamentul Apărării Statelor Unite a anunțat că examinează ”informațiile despre un posibil eveniment seismic lângă instalațiile nucleare nord-coreene", iar Consiliul de Securitate al ONU intenționează să aibă miercuri o reuniune de urgență pentru a discuta despre testul Coreei de Nord, fie el nuclear sau cu bombă cu hidrogen.