Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lecţiile istoriei, la un an de la masacrul de la Charlie Hebdo

france-shooting-anniversary.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS

Preşedintele Franţei, François Hollande, a ales să marcheze un an de la sângeroasele evenimente din ianuarie anul trecut alături de forţele de securitate. Într-un discurs rostit la sediul Prefecturii Poliţiei Parisului, unde a adus şi în ianuarie anul trecut un omagiu celor trei poliţişti ucişi în atacurile jihadiste, Hollande a ales să se adreseze zecilor de poliţişti, jandarmi, membri ai unităţilor de elită RAID şi membri ai Operaţiunii antitero Sentinelle.

Preşedintele Hollande a vorbit despre nevoia de securitate dar mai ales despre nevoia de Libertate. „Noi suntem REPUBLICA...Această promisiune făcută fiecărui cetăţean că va trăi liber în Franţa, indiferent de originea sa, de religia sa, de culoarea pielii, de opinii sau credinţe, o vom păstra. Promisiunea de a trăi liber, liber ca un francez sigur pe această moştenire a sa primită din generaţie în generaţie şi pe ceea ce vrea să facă din viaţa sa cu sine şi cu ceilalţi. Noi suntem statul şi avem această responsabilitate de a asigura securitatea fiecărui cetăţean dar, mai ales, libertatea care este bunul cel mai sfânt”, spune Hollande.

În atacul de la Charlie Hebdo şi evenimentele sângeroase care au urmat şi-au pierdut viaţa trei poliţişti, ucişi de Amedy Coulibaly şi fraţii Chérif şi Saïd Kouachi, autorii atentatelor. La un an de atunci, într-un discurs de 20 de minute, Hollande ales să prezinte detaliat şi proiectul de lege în curs de redactare privind înăsprirea Codului Penal în vederea unei eficientizări a luptei împotriva "crimei organizate" şi "terorismului". Între dispoziţiile cele mai importante se numără flexibilizarea reglementării angajării armate a poliţiştilor şi o extindere a posibilităţilor controalelor şi percheziţiilor pe timpul nopţii.

Parlamentul Franţei va analiza proiectul de lege care mai prevede sporirea prerogativelor procurorilor şi prefecţilor şi în perioadele în care starea de urgenţă nu este în vigoare, în cadrul eforturilor antiteroriste, după cum scrie Le Monde. De asemenea, proiectul ar exonera de responsabilitate penală un agent de poliţie sau jandarm care ar face uz de armă, în timpul liber, pentru împiedicarea unor crime multiple.