Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paris: Bărbat înarmat cu un cuţit, ucis lângă o secţie de Poliţie

poza_paris.jpg

REUTERS/Philippe Wojazer
REUTERS/Philippe Wojazer

Poliţia din Paris a împuşcat mortal un bărbat care încerca să intre într-o secţie de poliţie având asupra lui un cuţit.

ACTUALIZARE

Un bărbat a fost împușcat astăzi în arondismentul al XIII-lea din Paris, în fața unei secții de poliție. Omul, înarmat cu un cuțit, ar fi încercat să intre în clădire, având asupra lui o hârtie cu un steagul Daech (Gruparea Stat Islamic n.t.) și o cerere în arabă, asupra acestor fapte nu e nici un dubiu, anunță parchetul din Paris.

Circumstanțele sunt încă neclare cu privire la ceea ce sa întâmplat cu adevărat la secția de poliție din cartiruș Goutte d'Or, în arondismentul XVIII din Paris.

Un om înarmat cu un cuțit, a fost împușcat de "focuri de armă trase ca ripostă de poliție", potrivit Ministerului de Interne. Potrvit relatărilor, omul a strigat "Allah Akbar" - "Allah e mare" încercând să atace un ofițer de poliție. Suspectat de a purta o centrură exploziva, individul a fost examinat inițial de geniști, dar s-a dovedit a fi o centură falsă.

"Am auzit foc de arme, nu o rafală", a declarat un martor contactat de RFI. " M-am dus la fereastră, toate acestea se întâmplau jos. Am văzut o mulțime de polițiști înarmați cu veste antiglonț care așteptau. Timp de 15 minute, nu s-a întâmplt nimic, iar polițiștii au eliberat strada. Apoi, șeful poliției a strigat la toți ofițerii de poliție să se ascundă. Strada a devenit pustie, apoi polițiștii au reapărut treptat," continuă martorul. Două școli din cartier au fost înconjurate, iar strada a fost blocată de forțele de securitate.

 

"Gravitatea amenințării ..."

Departamentul contra-terorism a parchetului din  Paris a fost anunțat după amiaza, ceea ce confirmă pista teroristă. Asupra indivudului au fost găsite un steag islamic și o hârtire cu revendicări scrisă de mână în limba arabă.

Atacul a venit, astăzi, la doar câteva minute după ce președintele François Hollande a ținut un discurs la sediul prefecturii de poliție din Paris, cerând serviciilor de securitate o mai bună cooperare împotriva amenințării teroriste. "Gravitatea amenințării cere ca angajamentul nostru să fie unul și mai mare", a declarat președintele în fața publicului format din polițiști, jandarmi, soldați. "Confruntându-ne cu astfel de adversari, este esențial ca fiecare serviciu - poliție, jandarmerie, inteligență, militar – să lucreze în coordonare perfectă, în cea mai  mare transparență și să își împărtățească informațiile de care dispun."

Acum un an, frații Kouachi au intrat în sediul ziarului satiric Charlie Hebdo și au ucis unsprezece membri ai publicației și un polițist.

ACTUALIZARE: Bărbatul purta o centură explozivă falsă, potrivit Le Figaro şi Le Monde.

Potrivit France Info, bărbatul ar fi strigat în limba arabă "Alah e mare" şi avea asupra lui, pe lângă cuţit, o curea cu explozibil. Informaţia nu a fost confirmată oficial, notează BBC.

Incidentul s-a petrecut în arondismentul 18 al Capitalei franceze. Cartierul a fost încercuit de forţele de ordine.

Un martor a declarat pentru AFP că au fost trase două sau trei focuri de armă pe strada Goutte d'Or, care a fost închisă de Poliţie.