
Politică
Arlene Foster devine prima femeie lider al provinciei Irlanda de Nord
default.png

În vârstă de 45 de ani, Foster devine a patra și cea mai tânără persoană care ocupă funcția de prim ministru al Irlandei de Nord (Ulster) din 1998 când prin Acordul din Vinerea Mare provincia a căpătat autonomie în cadrul Regatului Unit.
Foster este de profesie juristă și a mai ocupat funcții ministeriale în executivul provinciei în fruntea căruia îi succede lui Peter Robinson, care se retrage din funcție după opt ani și pe care l-a înlocuit deja în decembrie 2015 în fruntea DUP. Ea a exercitat în două rânduri, în 2010 și 2015, interimatul funcției de șef al exeutivului în Ulster.
Ea este cunoscută pentru pozițiile sale ferme în ceea ce privește atașamentul față de apartenența Ulster-ului la Regatul Unit și a calificat insurecția de Paști din 1916 a naționaliștilor irlandezi - al cărei centenar este marcat anul acesta - drept "un atac violent împotriva statului".
Acea insurecție este văzută ca un moment de cotitură în lupta pentru independență a irlandezilor care a dus la partiția din 1922 și apariția Statului Liber Irlandez, ulterior Republica Irlanda, și a Irlandei de Nord, provincie a Regatului Unit.
În Irlanda de Nord, IRA a continuat lupta armată pentru alipirea Ulster-ului, unde catolicii irlandezi au fost și încă sunt minoritari, la Republica Irlanda.
Peste 3000 de persoane, civili și militari și-au pierdut viața până în 1998, de când există un executiv de coaliție între partidele protestante pro-britanice și cele catolice pro-irlandeze, prevăzut de Acordul din Vinerea Mare care a acordat și Republicii Irlanda un cuvânt de spus în afacerile Ulsterului, în schimbul abrogării din Constituția ei a oricăror pretenții teritoriale asupra sa.
Coabitare incomodă
De la acordul din Vinerea Mare în executivul nou înființat al Ulsterului protestanții unioniști au trebuit să colaboreze cu catolicii separatiști și în ultimii opt ani vicepremier al provinciei a fost Martin McGuiness, suspectat a fi fost unul dintre comandanții IRA în anii '70 și '80 și pe care unioniștii îl acuză care are mâinile pătate de sânge.
Dar Foster va trebui să colaboreze cu el, așa cum au făcut și predecesorii ei în ultimii opt ani, altfel executivul este în primejdie de prăbușire ceea ce ar însemna revenirea guvernării de la Londra, așa cum s-a întâmplat între 2002 și 2007 și posibile tulburări în Ulster.
Acest lucru nu va fi simplu pentru că pe 5 mai au loc alegeri pentru reînnoirea Adunării legislative și formarea unui nou executiv și practic campania electorală deja a început.
Foster, mamă a trei copii, este prima femeie lider în Irlanda de Nord, o provincie tradiționalistă unde între altele e în vigoare una dintre cele mai severe legi privind întreruperile de sarcină din Europa și unde numeroase femei trebuie să călătorească în celelalte provincii britanice pentru a face avort la cerere pe cheltuiala lor.
Noua lideră va avea dificila sarcină de guverna într-una din ultimele regiuni ale Europei unde conflictul inter-confesional domină încă societatea.