Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chișinău: Majoritatea parlamentară, aproape formată

La Chișinău, crearea unei noi majorități parlamentare este aproape de final. Democrații, foștii deputați comuniști, dar mai nou și liberalii sunt gata să participe la constituirea majorității parlamentare care ulterior să vină cu un candidat pentru funcția de premier al R.Moldova. Liberalii lui Mihai Ghimpu au luat această decizie duminică, optând astfel pentru evitarea alegerilor anticipate, alegeri care ar aprofunda, potrivit PL, și mai mult criză social-economică și politică. Astfel, pentru formarea unei majorități ar mai fi nevoie de trei voturi care ar putea veni din partea grupului Leancă sau a comuniștilor. Astfel, Partidul Liberal Democrat al lui Vlad Filat rămâne în opoziție.

Partidul Liberal anunță oficial că va participa la formarea unei majorități parlamentare cu deputați care susțin necondiționat cursul european al R.Moldova și realizarea Acordului de Asociere RM – UE. Totodată, Ghimpu a lăsat să se înțeleagă că formațiunea sa este gata să voteze pentru candidatura PD la funcția de premier, chiar dacă va fi propus și controversatul om de afaceri, Vlad Plahotniuc. "Noi nu ne orientam spre persoane. Noi ne orientăm spre cauza națională, cursul european, unitatea noastră națională și asta este mai important pentru noi. Apropo, ca să fie clar pentru toată lumea, noi din 2009 mergem si cu Plahotniuc si cu Filat. Alte concepții nu avem. Astăzi, avem o realitate, ne place sau nu ne place, asta e", a declarat Ghimpu.

Decizia liberalilor a trezit indignarea mai multor internauți, acuzându-l pe Mihai Ghimpu că ar fi fost cumpărat de democratul Vlad Plahotniuc. Pe Facebook a reacționat și o fostă colegă a lui Mihai Ghimpu. Ana Guțu a scris pe pagina sa ”Ghimpu a zis că votează alături de comuniști (foști comuniști nu există). Cică pentru salvarea parcursului european. Ghimpu e un trădător-coțcar, care a exploatat cauza românească pentru a se îmbogăți și prolifera corupția în instituțiile statului. Astăzi ce, pe cine apără Ghimpu? Ce/pe cine salvează?”, se întreabă Ana Guțu.

Trebuie spus că, după ce în decembrie, cei 14 deputați părăseau grupul parlamentar al comuniștilor, iar ulterior au format o Platformă Social Democrată pentru Moldova, împreună cu democrații, Mihai Ghimpu declara că Partidul Liberal nu va face coaliție cu comuniștii, indiferent unde sunt.

Amintim că, Platforma Social Democrată pentru Moldova l-a informat pe președintele Nicolae Timofti, printr-o scrisoare, că a inițiat negocierile în vederea constituirii unei majorități parlamentare și va veni cu rezultatul acestor consultări până pe 11 ianuarie. Prin urmare, luni urmează să aflăm dacă sunt sau nu voturile necesare pentru a fi constituită o majoritate parlamentară, care ulterior va propune un candidat la șefia Guvernului.

În presă au apărut speculaţii potrivit cărora Vlad Plahotniuc, finanţator al Partidului Democrat, ar putea fi propus pentru funcţia de premier. În opinia comentatorului Oazu Nantoi, acest lucru ar fi un dezastru pentru Republica Moldova, iar astfel uzurparea puterii în stat se va produce până la capăt.

PL acuză PLDM 

Dacă acum câteva săptămâni, liderul liberalilor, Mihai Ghimpu declara că Partidul Liberal Democrat ar trebuie să facă parte din majoritatea parlamentară pentru că de la bun început au pornit la drum împreună liberalii, democrații și liberal-democrații, duminică însă PL a criticat formațiunea condusă de Vlad Filat. Liberalii consideră că politica PLDM de tărăgănare a formării unei majorități parlamentare între PL, PLDM și PDM poate duce la alegeri anticipate și la aprofundarea și mai mult a crizei social-economice și politice. Ba mai mult, liberalii sunt convinși că ex-premierul R.Moldova,Vlad Filat a participat la furtul miliardului. Membrii PL susțin că ”acest jaf al secolului” a compromis partidele pro-europene și astfel o bună parte a cetățenilor pledează pentru partidele pro-ruse, ceea ce de fapt înseamnă un mare pericol pentru integrarea noastră europeană și națională și revenirea în brațele celor care ne-au ocupat și destrămat ca popor și stat național”.

Liberal-democrații nu au comentat deocamdată acuzațiile liberalilor.

Socialiștii insistă pe anticipate

Între timp, Partidul Socialiștilor se pregătește de alegeri parlamentare anticipate. Socialiștii au refuzat să meargă, luni, la consultările inițiate de șeful statului pentru desemnarea unui candidat la șefia Guvernului. Potrivit liderului PSRM, Igor Dodon, discuțiile cu președintele moldovean nu ar avea nici un rost. În opinia socialiștilor, unica soluție pentru a scoate țara din captivitate este declanșarea alegerilor.. Iar alegerea unui Guvern, oricare ar fi el, va menține captivitatea asupra Republicii Moldova.”Când președintele Timofti va înțelege aceste lucruri și ne va invita la consultări despre cum putem ajunge mai rapid la anticipate, noi vom răspunde invitației”, spune Dodon.

La 4 ianuarie, ședinţa specială a Parlamentului la care urma să fie învestit Guvernul Sturza a eşuat, din lipsă de cvorum. La şedinţă s-au prezentat doar 47 de deputaţi din cei 101. Urmează o nouă tentativă. Dacă nu se reușește învestirea Executivului, nici de această dată, șeful statului va dizolva Parlamentul și va anunța alegeri parlamentare anticipate. Un nou Guvern ar trebui să fie învestit până la 29 ianuarie 2016, atunci când se împlinesc trei luni de la demiterea Guvernului Streleț.