Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Agenda Parlamentului European pentru săptămâna 11 - 17 ianuarie

Principalele teme din agenda Parlamentului European pentru 11 - 17 ianuarie, iar atașat găsiți programul complet al săptămânii.

Migraţie/Graniţe externe

 Comisarul pentru migraţie Dimitris Avramopoulos se va întâlni cu eurodeputaţii din Comisia pentru Libertăţi civile pentru a dezbate pachetul pentru paza de coastă, precum şi implementarea măsurilor care să abordeze migraţia şi criza refugiaţilor, incluzând relocarea (doar 272 de solicitanţi de azil au fost relocaţi până acum) şi munca în hotspot-uri. Eurodeputaţii ar putea vrea de asemenea să dezbată controalele la frontieră în Suedia şi Danemarca şi viitorul spaţiului Schengen.

Securitate cibernetică

Eurodeputaţii din Comisia pentru Piaţa internă vor vota asupra unei înţelegeri provizorii încheiate luna trecută cu miniștrii UE asupra primelor reguli de securitate cibernetică la nivelul UE, care ar trebui să pună capăt fragmentării din prezent a celor 28 de sisteme de securitate cibernetică diferite. Regulile menționează sectoarele critice - energie, transport, sistemul bancar sau sănătate - unde companiile vor avea nevoie să se asigure că vor rezista atacurilor cibernetice şi vor trebui să raporteze incidentele majore. Piețele online precum eBay sau Amazon, motoare de căutare precum Google şi Cloud vor fi de asemenea nevoite să se asigure că infrastructura lor este sigură.

Secrete comerciale

În Comisia pentru Afaceri juridice, eurodeputaţii vor vota asupra unei alte înţelegeri, încheiate cu o lună în urmă, despre introducerea la nivelul UE a unei definiții a secretelor comerciale şi a obligaţiei statelor membre de a se asigura că victimele utilizării abuzive a secretelor de afaceri vor putea să îşi apere drepturile în justiţie şi să ceară compensație. Eurodeputaţii au accentuat nevoia de a asigura libertatea exprimării şi a informării şi de a evita ca noile reguli să restricționeze munca jurnaliștilor.

Site-urile web din sectorul public

 Toate site-urile web administrate de către instituţii din sectorul public vor trebui să fie accesibile oricui, incluzând persoanele în etate şi persoanele cu dizabilităţi, conform unui proiect legislativ care urmează să fie negociat între eurodeptaţii din Comisia pentru Piaţa internă şi Consiliu. Mai mult de 167 de milioane de cetăţeni UE au dificultate în a accesa site-urile web publice şi în a folosi servicii online precum completarea declarațiilor fiscale, cererea ajutoarelor de șomaj sau înscrierea copiilor la școală. Parlamentul s-a pronunțat în prima lectură în februarie 2014 şi eurodeputaţii vor vota acum asupra deschiderii negocierilor cu Consiliul, care şi-a adoptat poziţia asupra acestui subiect abia luna trecută.

Fructe și lapte în școli

Comisia pentru agricultură este pregătită pentru a vota un acord provizoriu între deputații europeni și Consiliul, privind o nouă legislație despre simplificarea sistemelor existente pentru distribuirea de fructe, legume și lapte în școli. Acordul îmbină schemele de lapte şi fructe separate din şcoli, existente astăzi, sporește finanțarea lor și se concentrează mai mult pe educația copiilor spre obiceiuri alimentare sănătoase.

Impozitului pe profit

Membrii Comisiei Speciale pentru Deciziile Fiscale și Comisia pentru Afaceri  Economice şi Monetare îl vor interoga pe comisarul Pierre Moscovici despre planurile legislative ale Comisiei pentru 2016 în domeniul impozitului pe profit.

 
Președinția olandeză

Cu începerea președinției olandeze, mai multe comisii se vor întâlni cu miniștrii guvernului din Țările de Jos și vor dezbate ceea ce au în plan pentru următoarele șase luni. (Luni și joi).
 
Pregătiriile de plen. Grupurile politice vor pregăti sesiunea  plenară de la Strasbourg din perioada 18-21 ianuarie, unde se va discuta despre rezultatul summit-ului UE din decembrie și despre programul de intrare al președinției olandeze al Consiliului, precum și revizuirea ieșirii celei din Luxemburg. Ei vor dezbate, de asemenea, clauza prevăzută în tratatele UE de "apărare reciprocă". Președintele francez François Hollande a invocat această clauză după atacurile teroriste de la Paris din luna noiembrie. În cele din urmă, deputații europeni vor ajusta recomandările finale pentru finalizarea pieței digitale a UE și pentru măsuri de combatere a șomajului în rândul tinerilor.
 
Agenda președintelui. Președintele Parlamentului, Martin Schulz se va întâlni miercuri cu liderul partidului turc - cipriot CTP, Mehmet Ali Talat, urmând o întâlnire cu Jürgen Stock, secretarul general al Interpolului. Joi, el va participa la dialogul german-israelian în Potsdam.