Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


La Chișinău a fost creată o nouă majoritate parlamentară

56 de deputați din cei 101 vor forma noua majoritate parlamentară. În seara zilei de luni, reprezentanții partidelor așa zise pro-europene i-au înmânat șefului statului, Nicolae Timofti o declarație privind formarea majorității. Tot luni, șapte deputați liberal-democrați au anunțat că vor susține noul Guvern, justificându-și decizia prin faptul că nu-și doresc alegeri parlamentare anticipate. Până pe 13 ianuarie, urmează să fie propus un candidat la șefia Guvernului din partea Partidului Democrat.

Majoritatea parlamentară este constituită din deputații liberali, democrați, foștii comuniști, astăzi social-democrați și cei șapte reprezentanți ai Partidului Liberal Democrat. La scurt timp după încheierea consultărilor cu președintele țării, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu a declarat jurnaliștilor că în următoarele zile vor mai fi găsite voturi pentru o majoritate parlamentara absolută,iar grupul liberal-democraților, care vor susține noul guvern, ar putea fi mult mai mare.”Astăzi majoritatea parlamentară  este formată din 56 de deputați din cei 101. Majoritatea nu este doar pentru învestirea Guvernului, ci va acorda sprijin politic constant guvernării”, a spus Lupu.

La rândul său, liderul liberalilor, Mihai Ghimpu a menționat că R.Moldova are nevoie  acum de stabilitate mai mult ca niciodată.”Eu cred în acești colegi care și-au asumat responsabilitatea.Important e că avem majoritate parlamentară. Mâine vom purta din nou discuții cu democrații”, susține Ghimpu.

Șapte deputați liberal-democrați vor susține candidatul PD

Trebuie spus că, grupul celor șapte deputați liberal-democrați care sunt gata să susțină candidatul PD la funcția de premier nu vor părăsi deocamdată grupul parlamentar PLDM. ”Suntem convinşi că Republica Moldova trebuie să aibă un guvern format. Doar participând la această majoritate putem influenţa deciziile privind direcţia de dezvoltare a ţării. Dincolo de interesele politicienilor, jocurile de imagine şi de poziţionarea politică, de încercările precedente, din start ştiut eşuate de formare a unui guvern, cetăţenii Republicii Moldova au nevoie de stabilitate, siguranţă şi de speranţa unei schimbări reale spre mai bine”.

”Partidele politice care se opun vectorului european şi pledează pentru avansarea cu paşi rapizi spre est, pentru integrarea Moldovei într-o Uniune Vamală compromisă, dar şi pentru federalizarea ţării, îşi doresc aruncarea imediată a Republicii Moldova în alegeri anticipate şi formarea ulterioară a unei noi majorităţi anti-europene. Federalizarea ţării şi întreg scenariul care se doreşte a fi pus în aplicare ar însemna o catastrofă pentru cetăţenii ţării noastre”, se arată într-o declarație semnată de cei șapte deputați PLDM, Vladimir Hotineanu, Ion Bălan, Ştefan Creangă, Nae-Simion Pleşca, Gheorghe Mocanu, Mihaela Spatari, Aliona Goţa.

 

Grupul Leancă nu a fost invitat la consultări, iar socialiștii și comuniștii au refuzat să vină la discuțiile cu șeful statului.

În presă au apărut speculaţii potrivit cărora Vlad Plahotniuc, finanţator al Partidului Democrat, ar putea fi propus pentru funcţia de premier. În opinia comentatorului Oazu Nantoi, acest lucru ar fi un dezastru pentru Republica Moldova, iar astfel uzurparea puterii în stat se va produce până la capăt. Un alt nume vehiculat pentru fotoliul de premier este cel al democratului  Andrian Candu, președintele Parlamentului despre care se spune că ar fi finul de cununie  al lui Vlad Plahotniuc.