Cursa pentru Casa Albă: Trump, sub tirul contracandidaților republicani. Hillary Clinton, adversara tuturor

trump.jpg

Donald Trump

A şasea dezbatere a principalilor candidaţi la învestitura Republicană în alegerile prezidenţiale americane s-a desfăşurat joi seara în  Charleston Nord, statul Carolina de Sud. A fost un duel în tradiţia precedentelor, adică fără menajamente dar şi fără angajamente,  bogat în focuri de artificii verbale dar sărac în substanţă, într-o campanie în care un electorat în căutare de alternative şi-a îndreptat atenţia că tre Donald Trump, un candidat neconvenţional, contestat în propriul său partid.

Mulţi au fost, şapte au mai rămas în primul pluton al prezidenţiabililor Republicani, doi din afara sistemului - miliardarul Trump, cel slobod la gură şi neurochirurgul Carson cel placid - şi cinci dinlăuntru, guvernatoriii Kasich, Christie şi Bush - tigri pe hârtie şi deocamdată de hârtie - şi doi senatori în exerciţiu din generaţia tînără, Cruz şi Rubio care au o şansă, teoretică cel puţin, de a repurta, la sprint, victoria în cursa pentru învestitura partidului.

Lider în sondaje este până acum, mai mult sau mai puţin detaşat, Donald Trump, obiect, ca şi în primele cinci dueluri televizate, al criticilor rivalilor, de asta dată parcă mai în surdină.

Competiţia electorală pare fără sfârşit, şi nici n-a început încă. Primul scutin statal, în stil "consultare populară" (caucus) va avea loc în Iowa pe 1 februarie. Caravana bătută de viscolul iernii şi al electoratului mai volatil decât oricând se muta opt zile mai târziu în statul nord-estic New Hampshire pentru o preliminară clasică, şi-şi mai trage sufletul pe 20 februarie în Carolina de Sud, unde vremea e de regulă mai clementă. Acesta este orizontul, pînă acolo merg deocamdată calculele,  până acolo soarta competitorilor în această cursă de rezistenţă poate fi în bună măsura hotărâtă. În fiecare dintre cele trei state-diapazon conduce deocamdată Trump, cu  14 puncte procentuale în Carolina de Sud, aproape 15 în New Hampshire, dar cu numai DOUĂ ZECIMI DE PUNCT faţă de Ted Cruz în Iowa, statul prim, care dă tonul şi impulsul.

Acest detaliu statistic a devenit elefantul din sufragerie, afectând poziţionarea, şi gradul relativ de combativitate a celor doi, care pînă mai ieri abătuseră şfichiul verbal asupra celorlalţi, respectaseră  armistiţiul retoric auto-impus,  dar care, în această săptămână, au declanşat ostilităţi violente, pe toate fronturile, Cruz că Trump e inapt să fie comandant suprem, incapabil să câştige la generale şi, încă mai grav, neserios, iar Trump că senatorul de Texas s-ar fi născut în Canada, deci ineligibil.

Cei doi gladiatori prezidenţiali şi-au continuat confruntarea ieri seară în Coliseul din Charleston Nord, sala polivalentă cu 14.000 de locuri care a găzduit dezbaterea.

“În septembrie trecut prietenul meu Donald a declarat că avocaţii săi au întors pe toate feţele chestiunea locului în care m-am născut, şi au conchis că totu-i în ordine. Constituţia nu s-a schimbat din septembrie, s-au schimbat doar cifrele din sondaje, şi bănui că Donald s-a îngrozit că pierde teren în Iowa”, a punctat Ted Cruz. 

Miliardarul a parat parcă fără vlaga obişnuită.

“În Iowa, așa cum știi foarte bine, Ted, ultimele trei sondaje arată că te bat. Nu ar trebui să deformezi adevărul. Te-am sprijinit până când ai început să stâlcești realitatea”.

Ceilalți cinci au încercat mai mult mai mult disperat să atragă atenția, manevrele avându-l ori în centru ori ca țintă pe Marco Rubio, senatorul de Florida cotat cu un respectabil loc trei în majoritatea sondajelor statale. 

“Asta-i diferența între un senator și un guvernator: un senator vorbește, și iar vorbește, până când nu mai știi dacă-i adevărat sau nu; când ești guvernator, ești răspunzator pentru tot ce faci. Acum doi ani, Marco m-a numit un conservator reformator de care statul  New Jersey are nevoie. Asta înainte de a deveni rivali electorali. Astăzi, a schimbat macazul. Eu nu voi schimba niciodată macazul”, a promis guvernatorul Chris Christie.

Marco Rubio a conturat un portret extrem de întunecat al moștenirii actualei administrații, moștenire pe care Hillary Clinton e suspectată că vrea s-o preia.

“Acest președinte subminează fundația constituțională a statului,  subminează forțele armate și poziția noastră în lume. Noul președinte trebuie să fie cineva care să repare avariile pe care Barack Obama le-a provocat, avarii care sunt extraordinare. Dacă  această alegere nu se termină cum trebuie, s-ar putea să nu mai existe cale de întoarcere pentru America”.

În continuarea acestui mesaj, și cu ecumenismul disperat al favoritului care simte apropierea ceasului al 12-lea, aude bătaia de aripă a ultimei șanse,  fostul guvernator al Floridei, Jeb Bush i-a rechemat pe toți cei ispitiți de zâzanie către lumina adevăratului țel, victoria împotriva port-stindardului partidului Democrat.

“Fiecare candidat de pe această scenă este mai bun decât Hillary Clinton. Trebuie atenție, ca să trecem cu bine de acest turbulent proces al nominalizării, și în finalul său să ne unim în jurul învingătorului pentru ca s-o putem învinge, pentru că Hillary Clinton e un dezastru”.

E un verdict sever, singurul pe care Republicanii și-l pot permite acum, când se apropie primul verdict al electoratului.

 

 
Ascultați corespondența lui Radu Tudor despre cea de-a șasea dezbatere pentru învestitura Republicană în alegerile prezidenţiale americane