Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noi proteste la Chișinău. Pavel Filip, desemnat premier

Capitala Republicii Moldova este, sâmbătă, din nou teatrul unor proteste de amploare. Simpatizanții Platformei Civice Demnitate și Adevăr s-au adunat într-un miting de protest în Piața Marii Adunări Naționale. Alte două acțiuni de protest mai au loc: cea organizată de Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon, și manifestațiea Partidului Nostru, condus de Renato Usatîi.

ACTUALIZARE: Manifestațiile din Chișinău s-au încheiat fără incidente.

Platforma Civică Demnitate și Adevăr organizează o nouă acțiune de protest cu genericul „Nu dictaturii criminale”, informează Unimedia. Pe parcursul acestei săptămâni Platforma DA a mai organizat și alte acțiuni de protest. Miercuri reprezentanții și simpatizanții Platformei au protestat împotriva desemnării controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc la funcția de prim-minitru. A doua zi a fost organizat un alt miting cu aceleași cereri.

La rândul lor, membrii și simpatizanții Partidului Socialiștilor și ai Partidului Nostru, organizează un miting de protest pentru a solicita dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate. Partidul condus de Renato Usatîi a mai organizat o acțiune de protest și joi, unde a cerut șefului statului să nu-l desemneze pe controversatul om de afaceri, Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru.

Mișcările de stradă din R Moldova au loc în contextul blocajului politic de la Chișinău. Vineri, președintele Nicolae Timofti l-a desemnat prim-ministru pe Pavel Filip, actualul ministrul în exercițiu al tehnologiei informației și comunicațiilor. Asta, după ce șeful statului a refuzat candidatura oligarhului Vlad Plahotniuc susținut de Partidul Democrat (PDM).

Anterior, o altă candidatură a fost avansată de președintele Timofti, în persoana consilierului său Ion Păduraru, care a anunțat la scurt timp că se retrage.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, candidatul desemnat la funcția de prim-ministru are la dispoziție 15 zile pentru a cere votul de încredere al parlamentului asupra programului și componenței guvernului.