Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moment istoric în dosarul nuclear iranian: Sancţiunile economice au fost ridicate

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Sancţiunile internaţionale impuse Iranului au fost ridicate, sâmbătă, după certificarea îndeplinirii obligaţiilor pe care Teheranul şi le-a asumat în cadrului acordului în dosarul nuclear pe care l-a încheiat, în 2015, cu şase mari puteri.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a felicitat poporul după anunţul AIEA. Acordul "a dat roade", a scris el într-un mesaj, în farsi, postat pe Twitter, adăugând că a făcut "o plecăciune în faţa unei naţiuni răbdătoare ca a noastră".

Secretarul de Stat John Kerry a declarat la Viena, unde s-a întâlnit cu omologul său iranian, că Iranul a "făcut paşi semnificativi", de care mulţi "s-au îndoit că vor fi făcuţi vreodată".

"În schimbul paşilor pe care Iranul i-a făcut, Statele Unite şi UE vor ridica imediat sancţiunile în dosarul nuclear, lărgind orizontul posibilităţilor pentru poporul iranian", a adăugat el.

"Astăzi (sâmbătă), ca un rezultat al acţiunilor întreprinse începând din iulie, Statele Unite, prietenii şi aliaţii noştri din Orientul Mijlociu, din întreaga lume, sunt mai în siguranţă, deoarece ameninţarea armei nucleare a fost redusă", a continuat el.

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a subliniat într-o declarație la Viena că sancţiunile au fost ridicate conform acordului, "după ce Iranul şi-a îndeplinit angajamentul".

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat anterior că inspectorii săi au verificat pe teren că Iranul a luat măsurile prevăzute.

Concret, ridicarea acestor sancţiuni internaţionale va debloca active de miliarde de dolari şi va permite Republicii islamice să-şi vândă petrolul pe piaţa internaţională.

În cadrul acordului, Teheranul a fost nevoit să-şi reducă numărul centrifugelor şi să dezafecteze un reactor cu apă grea de la instalaţia nucleară de lângă oraşul Arak. Ambele puteau fi folosite pentru crearea de armament nuclear.