Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iordache (PSD): Cererea PNL privind alegerile locale în două tururi este neconstituţională

Organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin ar bulversa clasa politică, spune la RFI deputatul PSD Florin Iordache. El susţine că solicitarea PNL în acest sens este neconstituţională.

Liberalii îi cer premierului Dacian Cioloş să emită o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea legii în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, a anunţat luni copreşedintele PNL, Alina Gorghiu.

Ar accepta social-democraţii alegeri locale în două tururi? "Fără îndoială, nu. Este o cerere neconstituţională. Doamna Gorghiu înainte de a spune, ar trebui să vadă deciziile Curţii Constituţionale, care şi 2012, dar şi acum un an a spus un lucru foarte clar: cu un an înainte de alegeri, fie că discutăm de alegeri locale sau parlamentare, legislaţia electorală nu poate fi modificată, în sensul avantajării unui anumit partid politic", spune Florin Iordache.

Întrebat dacă pe fond, ar fi de acord cu alegeri locale în două tururi, deputatul PSD a răspuns: "Fără îndoială, nu, fără îndoială, nu. De ce trebuie să bulversăm acum clasa politică, de ce trebuie să schimbăm o anumită logică, când şi primarii, consilierii locali şi partidele politice sunt pregătite cu un anumit sistem de vot şi ar trebui acum în avantajul... dar care sunt argumentele pentru care doamna Gorghiu ar dori să modifice acum, cu patru luni înainte de alegerile locale acest model de scrutin? Pentru că până la urmă, avem şi noi primari, are şi PNL-ul, are şi UNPR-ul şi nu cred că schimbarea modului de a alege primarii, în două tururi, ar ajuta pe cineva acum".

Amintindu-i-se de către RFI că ideea alegerilor locale în două tururi de scrutin a fost şi o cerinţă a manifestanţilor din stradă, Florin Iordache a răspuns: "Bun, dar până la urmă, legea se modifică în Parlament, nu se modifică în stradă. Dacă are cineva ceva de spus, au fost amendamente, au fost discuţii pro şi contra, dar până la urmă, legea se modifică în Parlament".