
Politică
Chișinău: Noul Guvern în prima ședință, pe fundalul protestelor
Protestatarii revin vineri, la ora 10.00, în centrul orașului, la un nou miting împotriva Guvernului Filip. În după-amiaza zilei de joi, liderii protestelor au avut o întrevedere cu speakerul Parlamentului. Andrian Candu le-a promis că până vineri, la prânz, majoritatea parlamentară urmează să vină cu un răspuns la cererea protestatarilor. Oamenii vor să fie anulată hotărârea Parlamentului prin care a fost învestit noul Executiv, dar și stabilirea datei de trei aprilie pentru anticipate.
Ședința Cabinetului de miniștri s-a încheiat în mai puțin de o oră. În debutul acesteia, noul premier, Pavel Filip a menționat că urmează o perioadă dificilă, membrii Cabinetului de miniștri urmând să se adapteze rapid. Pavel Filip le-a cerut colegilor să manifeste grijă față de securitatea cetățenilor, iar cei care provoacă violențe, să fie trași la răspundere.”Cetățenii R.Moldova trebuie să știe că suntem în stare să asigurăm ordinea publică. Ceea ce a fost ieri a arătat o acțiune confuză. Va trebui mai târziu să vedem ce s-a întâmplat, de ce nu au fost oprite la timp agresiunile. Trebuie să ne facem lecția pentru viitor”, a declarat proaspătul prim-ministru. Astăzi, la ședința Guvernului, câţiva miniştri au prezentat informații ce se referă la securitatea economică, financiară şi asigurarea ordinii publice. Pavel Filip s-a referit și la necesitatea semnării unui nou acord de împrumut cu FMI.
De dimineață, premierul a început prezentarea noilor membri ai Cabinetului la Ministerul Afacerilor Interne. Pavel Filip și-a exprimat încrederea că noul ministru va face faţă situaţiei şi va asigura respectarea ordinii publice,chiar din prima zi a mandatului. A urmat Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicaţiilor, în fruntea căruia Pavel Filip s-a aflat timp de cinci ani. Premierul a ajuns astăzi și pe la Ministerul Finanțelor, cel al Agriculturii, la Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Muncii, cel al Economiei. Filip l-a prezentat astăzi și pe noul ministru al Externelor, fost ambasador al R.Moldova la Moscova.
Amnesty International Moldova a condamnat acţiunile de violenţă din 20 ianuarie
Amnesty International Moldova regretă că în 7 ani, de la violenţele din 7 aprilie 2009, autorităţile statului nu şi-au învăţat lecţia, iar persoanelor care au acţionat cu impunitate şi imunitate în 2009 li s-a transmis un mesaj grav – că ignorarea legii nu este pedepsită în Republica Moldova. ”Regretăm că politicienii demonstrează în continuare ignoranţă şi indiferenţă, faţă de obligaţiile internaţionale asumate prin semnarea documentelor în domeniul drepturilor omului. Atenţionăm că politicienii au ignorat vocea poporului si au acţionat netransparent, nedemocratic și dubios, acest fapt stârnind furia protestatarilor. Condamnăm, de asemenea, limitarea accesului liber și neîngrădit la informație, prin blocarea unor mijloace de informare în masă”.
”Solicităm autorităţilor statului să investigheze, eficient, fără tentă de răzbunare, incidentele din 20 ianuarie, iar cei care au produs sau favorizat actele de violenţă, de cenzură, netransparență și încălcare a principiului supremației legii într-un stat democratic, bazat pe drept – să fie deferiţi justiţiei, asigurându-li-se un proces echitabil. Solicităm Procuraturii Generale sa se abțină de la o justiție selectivă și să nu intenteze dosare din răzbunare și cu tentă politică, încălcând principiul unui proces echitabil și a statului de drept. Cerem să fie identificate şi pedepsite persoanele care acţionează cu impunitate şi imunitate, încălcând orice normă umană şi călcând în picioare drepturile omului”. ”De asemenea, facem un apel atât către autorităţile statului, cât şi partidele politice să se abţină de la orice acţiuni violente, să acţioneze respectând legislaţia naţională şi internaţională, la care Republica Moldova este parte”, se arată într-o declarație Amnesty Internațional Moldova.
Proteste pașnice joi la Chișinău
De dimineață, protestatarii pro-ruși s-au adunat în scuarul Parlamentului, iar susținătorii Platformei Demnitate și Adevăr, în Piața Marii Adunări Naționale. Ceva mai târziu, protestatarii taberei de dreapta s-au alăturat celor de stânga și au înconjurat împreună clădirea Parlamentului, dar și a Guvernului. Cu drapele ale R.Moldova, oamenii scandau ”Noi suntem acas㔄Anticipate”, ”Noi suntem poporul”,”Plahotniuc nu uita, pușcăria-i casa ta”. Oamenii insistă pe alegeri parlamentare anticipate și alegerea șefului statului direct de popor. Ulterior, protestatarii au mărșăluit până la Compania Moldtelecom fiind nemulțumiți că operatorul național de telecomunicații, companie aflată în gestiunea exponenților lui Vlad Plahotniuc. a sistat transmisiunea mai multor posturi TV în timpul protestelor de la Chișinău. Oamenii au ajuns în marș și la Curtea Constituțională, unde deputații socialiști au depus o sesizare cu privire la contestarea procedurii de învestire a Guvernului și decretului șefului statului de numire a Guvernului Filip.
În contextul evenimentelor de la Chișinău, Igor Grosu, unul dintre membrii grupului de inițiativă ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, o mișcare politică, lansată de fostul ministru al Educației, Maia Sandu, a venit cu un apel în adresa autorităților.„Nu antagonizați și nu forțați nota, nervii sunt deja la limită. Dacă o să continuați în aceeași măsură, și anume, de a face abstracție de ceea ce se întâmplă în fața instituțiilor și nu o să faceți un pas înapoi, să începeți să dialogați cu protestatarii, nu o să ne alegem cu liniște. Oamenii nu vor instabilitate, oamenii vor să stea acasă, să muncească aici, să ieșim o dată din această criză politică”, a declarat Grosu în cadrul unei emisiuni televizate.
„Protestăm pașnic, ieșim la protest, pentru că dacă nu ieșim acum, în speranța că cineva în locul nostru o să iasă, o să pierdem iarăși momentul, o să pierdem ocazia pentru a face presiune. Acum, dacă doriți, e războiul nervilor – dînșii, cei din coaliție din arcul guvernamental, cred că opoziția va ceda, că oamenii se vor sătura, că oamenii vor îngheța, vor renunța, deci acum e momentul să rezistăm. Să ieșim să protestăm. Cum au spus și colegii, indiferent, aici nu mai contează clivajele român, moldovean, est, vest: păstrându-ne identatea la care ține fiecare partid riscăm să pierdem țara”, a mai spus unul dintre membrii grupului de inițiativă ”Partidul Acțiune și Solidaritate”.
Preşedintele Ioahannis, discuţie cu Timofti
Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a purtat o convorbire telefonică cu președintele României, Klaus Iohannis. În cadrul discuției, au fost abordate relațiile bilaterale moldo-române și situația social-politică din Republica Moldova, se arată într-un comunicat de presă. Președintele Iohannis a notat faptul că, prin învestirea noului Guvern în Republica Moldova s-a făcut un pas important în depășirea crizei politice și în ideea implementării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. De asemenea, a fost reafirmată disponibilitatea celor două țări de a coopera intens în plan politic, economic și social. Președintele Timofti i-a mulțumit omologului său român pentru susținerea constantă pe care o acordă România Republicii Moldova. Klaus Iohannis l-a invitat pe Nicolae Timofti să efectueze o vizită oficială în România, invitație care a fost acceptată și care ar urma să aibă loc în "timpul apropiat" se mai arată în comunicat..