Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Unde greşeşte Obama în lupta împotriva grupării Stat Islamic

deptula.jpg

Generalul-Locotenent DAVID DEPTULA
Sursa imaginii: 
http://media.defense.gov

Generalul-Locotenent David Deptula este, din 2012, decanul Institutului Mitchell de Studii Aerospaţiale. Pilot de elită cu peste 3.000 de ore de zbor la activ, el a planificat, influenţat sau orchestrat direct toate marile operaţiuni militare şi umanitare ale Forţelor Aeriene Americane din 1990 până la trecerea sa în rezervă în 2010. 

Generalul Deptula a comandat operaţiunile de interdicţie aeriană deasupra Irak-lui la sfârşitul anilor '90, a coordonat acţiunile aeriene combinate în faza iniţială a campaniei din Afganistan în 2001, şi a organizat intervenţia umanitară după devastatorul tsunami din sudul Asiei patru ani mai târziu. Vreme de cinci ani, până în 2010, Generalul-locotenent Deptula a ocupat postul nou creat de adjunct ISR (Informaţii, Supraveghere, Recunoaştere) al Şefului de Stat Major al Armatei Aerului.

În prima parte a interviului acordat RFI România, acest mare strateg şi modernizator al Pentagonului, care coordonat operaţional primul război din Golf,  FURTUNĂ ÎN DEŞERT, utilizează campania de alungare a lui Saddam Hussein din Kuweit ca termen de referinţă pentru consideraţiunile asupra campaniei împotriva grupării teroriste Stat Islamic.

David Deptula: Strategia operaţiunilor în desfăşurare este greu de înţeles. Forţa aplicată este departe de a fi suficientă. Coaliţia ar putea face mai mult pentru a distruge organizaţia teroristă Stat Islamic, pentru a pune capăt vărsării de sânge. 16 ianuarie a marcat a 25-a aniversare a declanşării campaniei FURTUNĂ ÎN DEŞERT, care în 43 de zile a paralizat infrastructura şi distrus sistematic centrele de comandă irakiene, provocând  retragerea celor 500.000 de militari irakieni care ocupaseră Kuwait-ul. Astăzi putem nimici gruparea Stat Islamic, dar asta nu este posibil cu  şase ieşiri-avion zilnic, media ultimelor 17 luni de operaţiuni. Prin comparaţie, media zilnică a misiunilor din timpul operaţiunii FURTUNĂ ÎN DEŞERT a fost de peste 1.200.  Complicând lucrurile şi mai mult sunt regulile împovărătoare privind uzul forţei, reguli care ar trebui ajustate în limitele permise de legile conflictului armat.  Umanitatea, dreptatea şi civilizaţia impun înlăturarea restricţiilor nerezonabile care obstrucţionează şi întârzie stârpirea răului pe care-l reprezintă ISIS, pentru ca superioritatea noastră aeriană asimetrică să poată fi exploatată la maximum.

Reporter: De  ce s-a ales aceasta tactică şi s-au impus astfel de restricţii?

David Deptula: Singurul în măsură să răspundă la această întrebare este preşedintele Obama. Este o opţiune politică. Ce lipseşte este strategia, voinţa şi spiritul conducător. Acest spirit contează. A adoptat, nu ştiu de ce, un stil minimalist de acţiune care încurajează aventurismul unor ţări precum Rusia. Dacă SUA ar fi condus o acţiune decisivă împotriva grupării Stat Islamic, Rusia n-ar fi intrat în Siria. Prudenţa excesivă manifestată de alianţa condusă de SUA provoacă o criză de încredere, invitând la violenţă în plus şi îngăduind altora să acţioneze în modalităţi ce nu sunt în armonie cu interesele coaliţiei. Atacurile teroriste din Paris şi California sunt efectele cele mai recente ale acestei strategii timide şi ineficiente.

Reporter: "Timid şi ineficient" nu figurează în nici un text strategic al Forţelor Aeriene de după 1990, doctrina în evoluţie tinzând să accentueze, dimpotrivă acţiunea tranşantă, copleşitoare. Un moment crucial în această evoluţie este PROIECŢIE GLOBALĂ -PUTERE GLOBALĂ, document orientativ pe care l-aţi gândit într-un moment de răspântie şi schelet teoretic, ca să spun aşa,  al acţiunilor aeriene desfăşurate câteva luni mai târziu în Irak şi 11 ani după aceea în Afghanistan.

David Deptula: Principiile expuse în acel text programatic, elemente fondatoare ale doctrinei post-Război Rece a Aviaţiei Militare Americane,  PROIECŢIA FORŢEI, REACTIVITATE, ADAPTABILITATE, LETALITATE, au rămas în esenţă neschimbate. Realităţile dinamice ale climatului securitar cer REACŢIE (măsurată în ore, nu săptămâni sau luni de zile),  ADÎNCIME NELIMITATĂ (abilitatea de a acoperi globul fără a recurge la poziţionări avansate) CAPACITATEA DE A LOVI CU EFECT MAXIM (utilizând muniţii de mare precizie) şi RANDAMENT, concept care se referă la utilizarea eficientă a personalului. Acestea sunt principiile pe care s-a axat manifestul PROIECŢIE GLOBALĂ - PUTERE GLOBALĂ. L-aş sintetiza spunând că expuneam acolo o teorie a forţei aeriene corect utilizate, care îţi permite să-ţi manifeşti puterea dar nu şi vulnerabilităţile inerente unei desfăşurari terestre masive,  evidente în ultimii 14 ani în Afganistan, şi în cei opt ani de prezenţă în Irak.

Reporter: Există elemente ale acestei abordări pe care le recunoaşteţi în actualul conflict?

David Deptula: Ceea ce facem în Siria astăzi este diametral opus acestui model.  Utilizarea gradată,  anemică a forţei, seamănă mai degrabă cu ROLLING THUNDER, care n-a avut mare succes în Vietnam. Acesta este exact motivul pentru care în 1990 am recurs la INSTANT THUNDER (instantaneu, nu "rolling, prelungit) pentru a desemna componenta aeriană a campaniei FURTUNĂ ÎN DEŞERT din Irak, concepută să fie rapidă şi decisivă în paralizarea capacităţii operaţionale a regimului de la Baghdad. Planul general de bătălie pentru primele 24 de ore a ţintit poziţiile infanteriei irakiene şi bateriile de rachete sol-aer, plus alte peste 150 de obiective diferite.  În prima zi a acelui conflict am declanşat mai multe atacuri punctuale decât totalul executat de cele opt forţe aeriene aliate în doi ani ai celui de-al Doilea Război Mondial,  1942 şi 1943. Record istoric: cele mai multe ţinte lovite în răstimpul cel mai scurt.  Strategia curentă a coaliţiei anti-ISIS în Siria şi Irak este ancorată în trecut, nu în prezent, văzând Statul Islamic ca pe o insurgenţă şi aderând la o "valoare necombatantă zero", adică lansezi muniţia doar când eşti sigur că nu faci victime civile. Legile conflictului armat nu cer zero victime. În război daunele colaterale neintenţionate sunt inevitabile. Modul cel mai rapid de a pune capăt crimelor împotriva umanităţii comise de ISIS este de a elimina decisiv, fără întârziere, capacitatea sa de acţiune. Ne stă în putinţă s-o facem.

 
Generalul Deptula intervievat de Radu Tudor, corespondent RFI în Statele Unite