Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Leonard Orban: Instabilitatea din Rep. Moldova trebuie să înceteze cât mai repede

Guvernul din Republica Moldova trebuie să facă paşi importanţi în direcţia reformelor, declară la RFI consilierul prezidenţial pentru Afaceri Europene, Leonard Orban. El consideră că alegerile anticipate cerute de manifestanţii din stradă ar adânci criza.

Leonard Orban spune că situaţia din Republica Moldova este "foarte complicată, situaţia e extrem de tensionată. Pe de o parte, este bine faptul că a reuşit să fie învestit actualul Guvern. Pe de altă parte, instabilitatea se menţine şi opinia noastră e că va trebui să înceteze cât mai repede această instabilitate politică, pentru că altfel dacă va continua această instabilitate politică, criza se va adânci, o criză profundă prin care trece Republica Moldova".

Ce consecinţe ar avea alegerile anticipate? "N-ar face decât să prelungească perioada de incertitudine, de instabilitate, criza se va adânci. Nu vorbim doar de o criză politică, vorbim în primul rând de o criză economică, socială, cu implicaţii foarte mari pentru populaţia din Republica Moldova", precizează consilierul prezidenţial.

Leonard Orban spune că Bucureştiul vrea să vadă paşi concreţi ai Guvernului condus de Pavel Filip în direcţia reformelor: "Noi vom acorda întreg sprijinul, dar desigur, va trebui să vedem paşi concreţi, pe care Guvernul din Republica Moldova îi va face în perioada următoare pe calea proeuropeană, pe calea reformelor".

Când ar putea debloca România împrumutul de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova? "E prematur să discutăm în momentul de faţă. Trebuie să fie realizaţi paşi importanţi de către Guvernul din Republica Moldova în direcţia reformelor. De asemenea, trebuie avut în vedere inclusiv un posibil acord cu Fondul Monetar. Am văzut că la prima şedinţă de Guvern s-a dorit solicitarea sprijinului din partea FMI. Sigur că vom fi corelaţi cu acţiunile Fondului Monetar Internaţional şi de asemenea sigur cu acţiunile diferitelor state membre ale UE în Republica Moldova (...). Autorităţile din România pot să ajute Guvernul din Republica Moldova, în măsura în care vor fi realizate progrese importante în direcţia reformelor", spune Leonard Orban.