
Politică
Orban: Procesul de relocare a refugiaţilor nu funcţionează
orban_procesul_relocare_refugiatilor_nu_functioneaza.jpg

Leonard Orban precizează că "deocamdată sunt informaţii pe surse, dar ştiţi cum se spune, nu iese fum fără foc. Situaţia Spaţiului Schengen e din ce în ce mai complicată. Sunt din ce în ce mai multe state membre care au reintrodus controalele la frontierele interne, în contextul crizei refugiaţilor şi pe mine, personal, nu m-ar mira o asemenea decizie, dacă o asemenea decizie va fi luată, mai ales că e posibilă, din punct de vedere al legislaţiei europene".
Ce trebuie să facă liderii europeni? "Sunt doar două soluţii. Pe de o parte, consolidarea frontierelor externe şi în al doilea rând, în ceea ce priveşte gestionarea crizei refugiaţilor, abordarea cauzelor profunde care generează acest fenomen migratoriu. Nici o soluţie, nici cealaltă nu sunt pe termen scurt. Şi atunci, pe termen scurt şi chiar şi mediu, ne putem aştepta la o continuare a crizei refugiaţilor (...). Soluţii pe termen scurt, soluţii miraculoase nu există", spune consilierul prezidenţial.
Când vor ajunge primii refugiaţi în România şi despre câţi oameni e vorba? "Deocamdată nu vă pot răspunde la această întrebare, pentru că tot procesul de relocare nu funcţionează, nu funcţionează de când a fost lansat acest proces, de când au fost luate aceste decizii şi până în prezent, din 160 de mii de refugiaţi, doar 272 au fost relocaţi în diferite state membre (...). România a făcut o ofertă să preia într-o primă fază 300 de refugiaţi. Răspunsul autorităţilor din Grecia şi din Italia a fost diferit, a fost o contraofertă de 30 de persoane, dar tot acest proces nu este încă finalizat. Totul depinde de modul în care aceste centre de primire, hot spot-uri, cum se numesc ele în engleză vor fi gata, vor fi deplin operaţionale. În momentul de faţă, foarte puţine centre de primire sunt operaţionale, unul în Grecia şi vreo trei în Italia", precizează Leonard Orban.