Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grecia, ameninţată cu excluderea temporară din Schengen

refugiati_sirieni.jpg

Refugiaţi sirieni, ajunşi pe insula Lesbos.

Ministrul austriac de interne a amenințat Grecia cu 'o excludere provizorie' din spațiul de liberă circulație Schengen dacă Atena nu-și întărește controlul la frontierele sale în fața afluxului de imigranți.

'Dacă un stat din (spațiul) Schengen nu-și îndeplinește obligațiile, atunci nu există nicio interdicție pentru a reflecta la aceasta', a adăugat ministrul, calificând drept 'mit' ideea că 'frontiera greco-turcă nu poate fi controlată'.  

'Răbdarea multor europeni a ajuns la limită. S-a vorbit mult, acum trebuie acționat. Este vorba de protejarea stabilității, ordinii, securității în Europa', declarat oficialul austriac într-un  interviu pentru Die Welt.Liderii UE pregătesc măsuri pentru securizarea frontierelor cu Grecia

Liderii UE pregătesc măsuri pentru securizarea frontierelor cu Grecia în cadrul unui plan ce stârneşte preocupările Guvernului Alexis Tsipras, care se teme că extracomunitarii vor rămâne pe teritoriul elen, scrie Financial Times.

Comisia Europeană şi Germania sunt pregătite să ofere asistenţă Macedoniei, stat nonmembru UE, pentru securizarea frontierei cu Grecia. Măsura riscă să izoleze însă Grecia, stat membru şi al Spaţiului Schengen, şi una din principalele rute de tranzit pentru extracomunitarii care vin din Orientul Mijlociu prin Turcia.

Manevra de izolare a Greciei intervine în contextul eforturilor de salvare a Spaţiului Schengen, după ce asistenţa de trei miliarde de euro oferită Turciei pare să nu fi diminuat afluxul de imigranţi. Ieri, cel puţin 43 de imigranţi, inclusiv 17 copii, s-au înecat în timp ce încercau să traverseze Marea Egee pentru a ajunge în Grecia.

Noul plan ar bloca imigranţii la frontiera nordică a Greciei, cu Bulgaria şi Macedonia, notează FT.

Premierul grec, Alexis Tsipras, se teme însă că Grecia va deveni o "cutie neagră pentru refugiaţi".

Planul a fost discutat deja de ambasadorii statelor UE, după ce premierul Sloveniei, Miroslav Cerar, a solicitat oferirea de "asistenţă europeană directă" Macedoniei pentru oprirea imigranţilor la frontiera elenă.

Planul propus de Guvernul de la Ljubljana are susţinerea Berlinului şi este luat în considerare şi de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.