Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zeci de mii de oameni, din nou în stradă la Chișinău

Cu drapele ale R.Moldova, crizanteme și icoane, zeci de mii de oameni din toate colțurile țării au venit în Piața Marii Adunări Naționale pentru a spune un nu categoric actualei guvernări. Protestatarii vor anticipate și alegerea șefului statului direct de popor. ”Victorie”,”Libertate”, ”Anticipate”, ”Noi suntem poporul”, ”Referendum”, ”Moldova”, ”Jos Plahotniuc”, ”Justiție curată” scandează mulțimea în centrul Chișinăului.

UPDATE ora 17: 

Protestatarii mărșăluiesc pe mai multe străzi din Chișinău, scandând ”Miliardul înapoi”, ”Jos mafia„,”Noi nu cedăm”, „Nu stați acasă”, ”Plahotniuc nu uita, pușcăria-i casa ta”. La finalul mitingului antiguvernamental din Piața Marii Adunări Naționale, oamenii au votat o rezoluție. Unica salvare a Republicii Moldova, spun ei, este înlocuirea actualei clase politice, prin alegeri anticipate, organizate în condiţii democratice de un guvern al încrederii populare, monitorizate de ONU şi de instituţiile internaţionale.

”R.Moldova se află într-o situaţie fără precedent. Pericolul capturării definitive a statului a devenit o realitate, iar în aceste condiţii toţi cetăţenii R.Moldova şi-au unit eforturile pentru a opune rezistenţă totală regimului oligarhic şi dictatorial.

”Constatăm capturarea definitivă a tuturor instituţiilor statului, care nu mai acţionează în conformitate cu normele democratice şi legale, ci deservesc interesele obscure şi ilicite ale oligarhiei criminale.  

Protestatarii cer demisia conducerii, pe care o numesc ilegitime, şi scoaterea din captivitate a instituţiilor abilitate cu asigurarea efectuării unor alegeri libere: Comisia Electorală Centrală, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, instituţia publică Teleradio Moldova, Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Banca Naţională, Curtea Supremă de Justiţie, precum şi dizolvarea Parlamentului şi anunţarea datei alegerilor anticipate nu mai târziu de aprilie 2016. De asemenea, oamenii vor alegerea șefului statului direct de către popor. A și fost constituit Consiliul Salvării Naționale. Protestatarii le-au dat dat răgaz autorităților până joi să dea curs revendicărilor înaintate.

Printre protestatari în Piața Marii Adunări Naționale a fost și ex-ministrul Educației, Maia Sandu, care a lansate recent o mișcare politică. Sandu nu a urcat pe scenă alături de liderii protestatarilor și iată de ce: ”Sunt aici cu oamenii care protestează, în scenă trebuie să fie reprezentanţii societăţii civile astfel încât să nu existe speculaţii că acesta este un protest pro Rusia sau pro Europa. Acesta este un protest anticorupţie, antiguvernare, care capturează instituţiile statului, care tolerează furtul bancar şi sărăcia acestei populaţii. Noi susţinem aceeaşi cauză, să demitem o guvernare coruptă şi să aducem la putere o guvernare veritabilă proeuropeană”, a menţionat Sandu, citată de Jurnaltv.
 

Valeria Viţu, în dialog cu Andreea Orosz, intervenţie în jurnalul orei 17:00Pe o scenă instalată în apropierea clădirii Guvernului sunt ținute discursuri atât în limba  română, cât și rusă. Pe rând în fața mulțimii ies liderii protestatarilor de dreapta, ai Platformei Demnitate și Adevăr și cei ai partidelor pro-ruse, Partidul Nostru al lui Renato Usatîi și Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon.  

 

Comentatorul moldovean, Oazu Nantoi, unul dintre fondatorii Platformei DA a declarat în fața mulțimii că schimbarea trebuie să o facem noi, aici în R.Moldova.

”Nu o să vină nicio comisie nici de la Moscova, nici Washington sau de la Bruxelles. Trebuie să zdruncinăm această putere ca să plece.

Actuala guvernare nu are legitimitate. Trebuie să facem astfel ca nicio persoană coruptă să nu ajungă în Parlament, după alegerile anticipate. Noi trebuie să creăm o Platformă care va pregăti aceste alegeri, unde să se regăsească toţi oamenii de bună credinţă. ”, a spus Nantoi

La rândul său, liderul socialiștilor, Igor Dodon a făcut apel către ambasadori SUA, UE în Moldova să nu mai finanțeze actuala guvernare, ”care fură poporul”. „În premieră, în 20 de ani de independenţă ne-am unit aici în Piața Marii Adunări Naționale. Noi suntem cetăţeni ai R.Moldova, care vrem să trăim acasă, copii noştri să crească acasă, iar faptul că ne-am unit dă de înţeles că putem salva ţara”, a menționat Dodon. 

Pentru asigurarea ordinii publice, la Chișinău astăzi au fost mobilizați toți polițiștii din țară. Noul ministru de interne atenționa sâmbătă că se așteaptă provocări la mitingul de la Chișinău. Tot astăzi, urma să aibă loc o manifestație în susținerea noii guvernări. Aceasta însă a fost anulată.

Speakerul Parlamentului,  democratul Andrian Candu susține că alegerile anticipate, cerute de protestatarii din centrul Chișinăului, nu vor fi desfășurate acum.„Nu este o soluție bună pentru R.Moldova. Noul Guvern este legitim, a fost recunoscut și de partenerii externi. Demisia Guvernului va provoca o criza și mai profundă în R.Moldova. Facem apel la calm si responsabilitate, iar protestele sa se desfășoare pașnic”, a menționat Candu, vineri, într-un briefing la Parlament.

Amintim că, protestele la Chișinău s-au întețit miercuri, 20 ianuarie. Mii de oameni au ieșit în stradă, fiind indignați că Parlamentul, convocat într-o ședință de urgență, și-a dat votul pentru Guvernul, în frunte cu democratul Pavel Filip. Noul premier ar fi apropiat al controversatului politician și om de afaceri, Vlad Plahotniuc, finanțatorul Partidului Democrat.

Noul premier moldovean, într-o vizită la București 

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip şi omologul său român Dacian Cioloş au convenit, în cadrul unei convorbiri telefonice, să se întâlnească marţi, 26 ianuarie, la Bucureşti, pentru a discuta pe marginea chestiunilor actuale de pe agenda relaţiilor bilaterale moldo-române, precum şi a acţiunilor ce urmează a fi întreprinse de către cele două guverne în vederea impulsionării procesului de implementare a iniţiativelor şi proiectelor convenite între Chişinău şi Bucureşti. Cei doi premieri vor discuta, de asemenea, despre agenda de reforme stabilită în Acordul de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană.

 
Valeria Viţu, Chişinău