Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa nu cedează după noi ameninţări video ale SI cu atacatorii de la 13 noiembrie 2015

hola_si_caz.jpg

Presedintele Francois Hollande si ministrul de interne Bernard Cazeneuve.
Sursa imaginii: 
www.lemonde.fr

Președintele francez Francois Hollande a reacţionat luni ferm după difuzarea unei înregistrări video de către gruparea Statul Islamic în care aceasta pretinde că îi prezintă pe nouă dintre autorii atentatelor de la 13 noiembrie și amenință toate statele coaliției anti-teroriste conduse de Statele Unite. În replică, şeful statului francez a declarat că „nicio amenințare nu va face Franța să aibă îndoieli” în privinţa necesităţii de a distruge reţeaua teroristă vinovată de atacurile din Franţa.

“Nimic nu ne va speria, nicio amenințare nu va face Franța să aibă îndoieli asupra a ceea ce are de făcut în lupta împotriva terorismului”, a declarat Francois Hollande în marja unei ceremonii oficiale de la palatul prezidențial din New Delhi, în a doua zi a vizitei sale de stat în India. „Aceste imagini nu fac decât să-i descalifice pe autorii acestor crime”, a mai spus preşedintele francez. “Dacă am luat măsuri pentru a prelungi starea de urgență, este pentru că știu că această amenințare există și că nu vom ceda deloc, nici în privința mijloacelor de a ne apăra țara, nici în privința libertăților”, a adăugat președintele francez.

De partea sa, şi ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve, a declarat că numai anul trecut au fost prevenite 11 atacuri de tipul atentatelor teroriste din capitala franceză, comise pe 13 noiembrie 2015 și soldate cu 130 de morți și sute de răniți. « Unul dintre atacuri ar fi vizat un concert, iar altele ar fi urmat să aibă loc împotriva civililor francezi și să producă numeroase victime pe străzi », a declarat Cazeneuve pentru postul public francez de televiziune. Atacurile de pe 13 noiembrie anul trecut au vizat zona arenei Stade de France, baruri, restaurante și sala de concerte Bataclan din centrul Parisului. Ele au fost comise de trei echipe formate din câte trei jihadiști.

Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat atentatele de la jumătatea lunii noiembrie. În urma atacurilor, în Franța a fost decretată starea de urgență, care urmează să expire pe 26 februarie. Președintele François Hollande a anunțat vineri că îi va solicita parlamentului francez să extindă cu trei luni starea de urgență, până la finalul lunii mai 2016.

Înregistrarea video făcută publică duminică îi prezintă pe nouă dintre autorii atentatelor care au provocat moartea a 130 de persoane la 13 noiembrie 2015 la Paris. Șapte membri ai comandoului care au comis aceste atacuri au fost identificați de anchetatori, care până acum nu au reușit însă să-i identifice pe cei doi atentatori sinucigași de la Stade de France, care aveau asupra lor pașapoarte false siriene. Înregistrarea video trece sub tăcere participarea unui al zecelea bărbat, Salah Abdeslam, în prezent dat în urmărire generală pentru implicarea în atentate. Exprimându-se în arabă și franceză, mai mulți dintre atacatorii prezentați de înregistrarea video afirmă că « mesajul lor este adresat tuturor țărilor care participă la coaliția » antitero. Potrivit anturajului președinției franceze, înregistrarea video nu a fost încă autentificată.

Imaginile îi prezintă pe cei nouă atacatori - trei francezi, patru belgieni şi doi irakieni - în timp ce decapitează ostatici ai grupării teroriste şi efectuează antrenamentele militare în Orientul Mijlociu, relatează BBC News Online. Înregistrarea video prezintă de asemenea locurile vizate de atacurile din 13 noiembrie din capitala Franţei. Înregistrarea, difuzată prin intermediul canalului media al organizaţiei jihadiste, se încheie cu imagini în care apar parlamentarii britanici care susţin raidurile aeriene împotriva grupării Stat Islamic în Siria, într-o aparentă ameninţare la adresa Marii Britanii. Grupul de monitorizare a site-urilor islamiste SITE a precizat că imaginile au fost filmate la Rakka, capitala de facto a Statului Islamic, înaintea atentatelor de la Paris. "Acestea sunt ultimele mesaje ale celor nouă lei ai califatului care au fost mobilizaţi din vizuinile lor pentru a face o întreagă ţară, Franţa, să îngenuncheze", spune un narator în înregistrarea video, informează Reuters în pagina electronică. Vă reamintim, anterior, în ultimul număr al revistei sale de propagandă, difuzat la 19 ianuarie, gruparea Statul Islamic i-a mai prezentat pe jihadiștii care au comis atentatele de la 13 noiembrie 2015.