Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marko Bela: UDMR vrea alegerea primarilor într-un singur tur

Legea nu trebuie schimbată, pentru a se reveni la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Iată ce spune la RFI senatorul UDMR Marko Bela. El se declară "în mod categoric" pentru un singur tur de scrutin.

Întrebat dacă şi-ar dori alegerea primarilor în două tururi, Marko Bela a răspuns: "Nu, eu în mod categoric sunt pentru un singur tur de scrutin, împreună cu colegii mei din UDMR. Noi ne-am făcut analizele şi am ajuns la concluzia că nu e nevoie de o schimbare în acest sens. Am avut o perioadă când primarii s-au ales în două tururi de scrutin şi după aceea într-un singur tur de scrutin şi noi n-am văzut mari diferenţe".

Senatorul UDMR consideră că nu ar fi oportună schimbarea legii electorale: "Totuşi, deja suntem aproape în campanie electorală, suntem spre sfârşitul lunii ianuarie şi în iunie vom avea alegerile locale şi încă vrem să schimbăm legea electorală, ceea ce nu este în ordine, după părerea mea. Şi am impresia că cei care contestă în acest moment soluţia existentă şi foarte mulţi dintre cei care apără soluţia deja inclusă în legea electorală se gândesc de foarte multe ori numai la interesele propriilor partide şi fac speculaţii în ce fel, prin ce modalitate ar avea mai mulţi primari şi ar avea câştig de cauză".

PNL îi cere premierului o Ordonanţă de Urgenţă pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, însă Dacian Cioloş spune că nu poate modifica prin OUG o lege politică adoptată de Parlament şi precizează că analizează toate posibilităţile, inclusiv asumarea răspunderii.

 
Marko Bela, despre alegerea primarilor într-un singur tur